FOTO: PIXABAY

Na parlamentarnim izborima koji su održani sredinom listopada stranka Pravo i pravda (PiS) zadržala je tanku većinu u Sejmu, donjem domu poljskog Parlamenta. Stranka koja je često predmet kritika Europske unije zbog konzervativnih politika, ostvarila je slabiji izborni rezultat nego što su to predizborne ankete predviđale, ali dovoljan za kontinuitet dominacije.

Naime, oporba je uspjela iznenaditi na izborima za Senat koji su održani istoga dana. Zahvaljujući potpori troje neovisnih zastupnika imat će potrebnu većinu od 51 glasa i tako će moći utjecati na proces donošenja političkih odluka. Iako Senat ima manje ovlasti od Sejma u kojem se donose zakoni, ima mogućnost odgađanja donošenja zakona kao i dodavanja svojih amandmana. Također igra ključnu ulogu u imenovanjima različitih visokih dužnosnika na položaje, što sigurno ostavlja prostor manevrima.

Pravo i pravda stranka je izrazito konzervativnog predznaka koja uživa visoku potporu tamošnje Katoličke crkve. Njezin raniji mandat obilježila je stroga politika prema pobačaju, imigrantima i ostalim manjinama pod opravdanjem narušavanja kršćanskih temelja države. Potkraj 2015. izglasan je i kontroverzan zakon koji je preustrojio rad Ustavnog suda, osjetno postroživši njegovo donošenje odluka.

Već za nekoliko mjeseci Poljsku ponovno očekuju predsjednički izbori na kojima će sadašnji predsjednik Duda tražiti novi mandat

Početkom 2016. godine prihvaćen je još jedan kontroverzan zakon kojim je vlada preuzela izravno upravljanje javnom televizijom i radiom. Ta je odluka ujedinila oporbu koja je počela s prosvjedima diljem zemlje kojima su tražili vraćanje medijskih sloboda. Oba zakona naišla su na žestoke kritike Europske unije koja je upozoravala na opasnost od narušavanja temeljnih elemenata demokracije.

S time se slaže i docent Dario Nikić Čakar s Fakulteta političkih znanosti koji ističe kako je “Poljska postala iliberalna demokracija pod vlašću PiS-a unutrag nekoliko godina s narušavanjem prije svega liberalnih elemenata njihove demokracije, a na ovim izborima je takva vlast i stil vladavine te smjer u kojem ide Poljska dodatno legitimiran te je učvršćena pozicija stranke i sive eminencije, Jaroslawa Kaczynskog.”

Unatoč tim kontroverznim odlukama i lošijem rezultatu od predviđanja, Pravo i pravda i dalje uživa veliku potporu među poljskim stanovništvom. Većina građana izrazito je religiozna i podržava konzervativniju politiku vladajuće koalicije obilježenu značajnim predizbornim socijalnim izdacima. No, već za nekoliko mjeseci Poljsku ponovno očekuju predsjednički izbori na kojima će sadašnji predsjednik Duda tražiti novi mandat.