foto: Pixabay

Američki predsjednik Donald Trump u intervjuu za ABC obznanio je da bi Sjedinjene Američke Države mogle imati cjepivo za koronavirus unutar razdoblja od tri do četiri tjedna. S druge strane, Rusija se već sprema započeti s masovnom kampanjom cijepljenja u listopadu, a kinesko cjepivo odobrila je Nacionalna uprava za medicinske proizvode, objavila je lokalna vlast grada Chengdua na društvenoj mreži WeChat. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na oprez zbog ubrzavanja protokola stvaranja i testiranja cjepiva.

Kinesko cjepivo bez nuspojava

Iako Trump smatra da će cjepivo biti dostupno već u listopadu, Anthony Fauchi, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, početkom rujna za CNN je rekao da se većina stručnjaka slaže da će cjepivo biti gotovo do studenog ili prosinca.

Međunarodna utrka za proizvodnjom cjepiva koje uspješno suzbija koronavirus počela je nakon što su kineski znanstvenici objavili kompletnu genetičku informaciju potrebnu za početak rada na razvijanju cjepiva. Kompanije i laboratoriji koji su započeli s istraživanjima na uzorcima virusa potpomognuti su velikim financijskim sredstvima da bi se što brže ostvario napredak. Jedan od razloga za ubrzanje procesa pronalaska cjepiva je i to što su se za sada jedine efikasne mjere, poput karantene i socijalnog distanciranja, pokazale kao pogubne za svjetsku ekonomiju.

Kineski znanstvenici, koji trenutno rade na osam različitih vrsta potencijalnog cjepiva, dobili
su krajem kolovoza odobrenje za testiranje mogućeg cjepiva na ljudima. Cjepivo koje je proizvela bolnica Zapadna Kina odobrila je Nacionalna uprava za medicinske proizvode da bi ušlo u fazu kliničkih ispitivanja. To je cjepivo do sada testirano na majmunima bez zabilježenih nuspojava.

Neizvjesna utrka

Iz Rusije je prije nešto više od mjesec dana odjeknula vijest da je prvo svjetsko cjepivo protiv koronavirusa razvio Moskovski institut Gamaleja. To je cjepivo dobilo odobrenje ruskog Ministarstva zdravstva. Gotovo odmah nakon objave vijesti iz Moskve, WHO je pozvao građane na oprez, a Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva. Unatoč nepovjerenju WHO-a i drugih institucija, Rusija se sprema započeti s masovnom kampanjom cijepljenja u listopadu.

Klinička ispitivanja potencijalnog cjepiva započela su i u Argentini odakle stižu tvrdnje da
se cjepivo očekuje između listopada i studenog, prenosi Jutarnji list.

Razvijanje cjepiva protiv koronavirusa premašilo je brzinu razvijanja svakog do sada poznatog cjepiva tijekom izbijanja zdravstvenih ugroza planetarnog opsega. Naime, najbrže do sada razvijeno cjepivo prolazilo je kroz četiri godine istraživanja prije prve upotrebe, prenosi CNN.