Foto: Kristina Uremović/Global

Nekad je slanje ili uplaćivanje novca bio, ako ne kompliciran, onda barem naporan proces koji je nerijetko uključivao i čekanje u redovima banaka. Danas se taj isti novac može slati uz nekoliko klikova, a više nije potrebno ni upisivati beskonačne znamenke i riskirati pogrešku pri upisivanju brojeva računa. Uz današnju tehnologiju novac se može nekome uplatiti upisujući samo – telefonski broj korisnika.

Sve je to omogućila je aplikacija AirCash, prvi hrvatski mobilni novčanik čiji su partneri Tisak i Ina, gdje se u gotovini, nakon prenošenja novca s nekoliko klikova može podignuti novac. Tu domaću aplikaciju počinju koristiti i naše veće banke te velike tvrtke poput Lutrije, HAC-a, HT-a, Zagrebparkinga i drugih.

Broj korisnika raste

“Ideja Aircasha rodila se iz potrebe svih nas za slanjem i primanjem novca te raznim plaćanjima neovisno o vremenu, danu, motivirala je naš tim da osmisli aplikaciju koja će osigurati korisniku jednostavno plaćanje svakodnevnih usluga i trenutačno slanje i primanje novca”, istaknuo je direktor i osnivač AirCasha Hrvoje Ćosić.

Dodao je da se projekt počeo zahuktavati 2016., kada su dobili prvu licencu od Hrvatske narodne banke. Izazovi su im, rekao je, bili različiti, od tehničkih, koje tim uspješno svladava, regulatornih, odnosno zakonskih jer ipak posluju u području financija koje je vrlo regulirano, do tržišnih, za što vjeruje da rade uspješno jer aplikaciju koristi više od 50.000 korisnika, čime je za petama Keks Payu i Revolutu.

Ideja Aircasha rodila se iz potrebe svih nas za slanjem i primanjem novca te raznim plaćanjima neovisno o vremenu, danu, motivirala je naš tim da osmisli aplikaciju koja će osigurati korisniku jednostavno plaćanje svakodnevnih usluga i trenutačno slanje i primanje novca, istaknuo je direktor i osnivač AirCasha Hrvoje Ćosić.

Aircash je tako postao prvi hrvatski mobilni novčanik koji omogućava trenutačno slanje i primanje novca iz zemlje i inozemstva i plaćanje raznih usluga poput cestarina, parkiranja, telekoma i Playstation bonova, lutrije i drugih. “Znači, netko iz Njemačke može poslati novac jednim klikom po najboljem (srednjem) tečaju za pošiljatelja, uz jedan posto naknade, a primatelj u Hrvatskoj će odmah primiti taj novac i bez naknade ih podići na bankomatu, kiosku ili benzinskoj postaji. Korisnik može jednim klikom platiti parkiranje, nadoplatiti telefonski račun, kupiti bon za Playstation, uplatiti na lutriju, platiti cestarinu i druge usluge”, objasnio je Ćosić. Istaknuo je da je posebnost aplikacija AirCash da omogućava brzo pretvaranje gotovine u mobilni novac kako bi se se slao drugima ili za kupnju raznih usluga, te obratno, trenutačno pretvaranje mobilnog novca u gotovinu na bankomatima i drugim mjestima. Također, sve transakcije su trenutačne i uz minimalne naknade.

“Naša aplikacija rješava stvarne životne situacije i ne zahtijeva od korisnika da budu klijenti banke da bi je koristili, znači potpuno je otvorena za sve. Ako trebate novac odmah, nevažno je li noć ili vikend, možete ga trenutačno primiti od drage osobe i odmah podići u gotovini”, istaknuo je Ćosić.

Foto: AirCash

Praktičnost prije svega

Nevažno je, dakle, je li korisnik aplikacije u drugom gradu, na putu, u izlasku, ili pak ima rodbinu ili prijatelje u inozemstvu koji mu žele poslati novac brzo i povoljno.

“Pri putovanjima, za plaćanje ENC-a, parkiranja, za plaćanje smještaja, isplate dobitaka na lutriji, kupnju roba od drugih ljudi, sve su to stvarne situacije gdje Aircash trenutačno pomaže”, poručio je Ćosić.

Budućnost, istaknuo je Ćosić, sa sobom nosi stalno proširivanje s novim uslugama koje korisnici, većinom mlađa populacija očekuje. Uvest će i inovativne načine plaćanja na stvarnim prodajnim mjestima, kao i nove partnere čiji će se proizvodi i usluge moći kupovati putem aplikacije. U tom je moru, zaključuje Ćosić, bitno stalno poboljšavati svoje plivačke sposobnosti.

Isprobali smo aplikaciju

Studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Petra Dugandžić već je neko vrijeme korisnica aplikacije AirCash s kojom je, istaknula je, iznimno zadovoljna.
“Primarno zbog nevjerojatne praktičnosti, samo nekoliko klikova je dovoljno da prenošenje i podizanje novca bude toliko jednostavno i sveprisutno. Zanimljiv je način isplate na bankomatima, gdje se 24 sata na dan može podignuti novac u gotovini bez ikakve bankovne debitne/kreditne kartice, već se isplata obavlja s pomoću unosa šesteroznamenkastog koda iz Aircash aplikacije u bankomat i novac je odmah dostupan korisnicima”, istaknula je Petra.
Inače, postupak instalacije ove aplikacije vrlo je jednostavan: na smartphone se skine besplatna aplikacija i potom instalira program unosom nekoliko podataka. Aplikacija će te najprije tražiti instalaciju zaporke, a potom treba unijeti ime, prezime te OIB. Program je, naime, napravljen tako da je mogu koristiti isključivo hrvatski građani pa bi unos OIB-a, tvrde autori, trebala biti neka vrsta zaštite od zloporabe. U nju se ulazi tako da se unese odabran PIN, a potom na zaslonu mobitela odabireš jednu od četiri opcije: slanje, uplatu, transakcije ili lokacije.