“Jako je važno pratiti primjenu tehnologije i alata u obrazovanju jer to nije novo područje, samo ga mi u Hrvatskoj tek sada otkrivamo s dobrim i lošim stranama”, rekao je jednom prigodom novinarki Globala profesor Fakulteta političkih znanosti Igor Kanižaj.

Koje su to dobre, koje loše strane? U ovom članku nećete o tome previše saznati, ali sasvim sigurno hoćete u našoj novoj rubrici, u kojoj će vas naši novinari za početak voditi korak po korak kroz najpoznatije platforme za online održavanje nastave, a uskoro i šire od toga.

Jedan od prvih profesora koji je u novonastaloj situaciji prešao na online održavanje nastave rad jest profesor njemačkog i engleskog jezika na Fakultetu političkih znanosti, Gaj Tomaš. U svega jednom danu svladao je osnove rada na platformi ZOOM i krenuo s predavanjima koja je odmah i snimao da bi ih studenti imali dostupne na pregled.

“Promjena se dogodila naglo i brzo, ali uspješno sam se prilagodio. Iako sustav ima prednosti, i u većoj mjeri može zamijeniti uobičajenu nastavu jezika koja je projektna i grupna i dinamična, preferiram nastavu u učionicama jer mi nastava nije frontalna i oslanja se na diskusiju, rad u grupama i konstantnoj upotrebi jezika u govoru”, istaknuo je profesor Tomaš i dodao da sasvim sigurno nastavu koja je frontalna i pretežno jednosmjerna u potpunosti može zamijeniti ovaj sustav.

Za početak smo pripremili osnove korištenja tri platforme: Zoom, Microsoft Teams i Loomen

Prema njegovu iskustvu, studenti su na ovaj način predavanja reagirali pretežno pozitivno. Nevjerojatno je, kaže, da u pidžami i uz doručak sudjeluju na predavanjima, a i prednost je da ne moraju putovati i do dva sata da bi došli na predavanje u 8.30. Nekima ipak, kao i njemu, nedostaje izravni kontakt i komunikacija u grupi, koja je ovako dosta izolirana.

“Da moram birati, imao bih kombinaciju i jednog i drugog. Odnosno, htio bih studentski grupni dio u sklopu projektne nastave da odrade na ZOOM način, jer bi time lakše mogli raditi s kolegama, a opet ne gubiti puno vremena u inače zgusnutom rasporedu”, rekao je profesor, uz napomenu – predavaonicu ipak nikad ne bi trajno napustio.

Iz perspektive novinarke, ujedno i studentice koji gotovo svakodnevno sluša online predavanja, i sama mogu reći da sam na početku bila vrlo skeptična, gotovo uvjerena da nema šanse da će sve to što nas čeka moći dobro funkcionirati. Predavanja je raznih, neka su dosadnija, ali je i moja koncentracija slabija kad sam doma, najčešće u krevetu. No kao vrlo pozitivna stvar ističe se – interaktivnost, u slučaju da ona postoji.

Profesori, koji su malo razmišljali o organizaciji online nastave i došli do zaključka da će ona bolje funkcionirati ako što je moguće više u nju uključe i studente kroz grupne radove, pobjednici su ove nenadane promjene. U nekim takvim online predavanjima moguće je istinski uživati, možda čak i više nego u predavaonicama.

Online alati za održavanje nastave svima su dostupni, pitanje je samo kako će ih profesori i studenti koristiti. Ovladavanje tehnologijom itekako je važno da se i online predavanja ne bi pretvorila tek u dosadna prepričavanja napisanog u knjigama, a pojedinci s FPZG-a imali su priliku na jednom takvom predavanju svjedočiti kako je jedan student ležerno – zaspao.

Bilo da ste studenti ili profesori, ili jednostavno zainteresirani za online alate, nadamo se da će vam Alatech, nova rubrika Globala, biti od koristi.

A za početak smo pripremili osnove korištenja tri platforme: Zoom, Microsoft Teams i Loomen.