Foto: Pixabay

Svi oni koji su se barem jednom naručili za šišanje, masažu ili bilo koji drugi kozmetički tretman znaju da taj proces ima mnogo nedostataka. Od toga da se djelatnici salona ne mogu javiti na telefon da bi zaprimili narudžbu, krivog zapisivanja termina i nesnalaženja djelatnika u kalendarima pa sve do zaboravljanja na zakazani termin. Da bi ovi problemi postali stvar prošlosti, pokrenuta je aplikacija Buker kojoj je cilj olakšati proces naručivanja kako za klijente tako i za salone.

Koristan alat za salone i korisnike

Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje pa tako korisnike, nakon odabira salona koji žele posjetiti, do rezervacije termina dijele tri koraka. Prvi korak je odabir usluge, a potom slijede odabir djelatnika i termina. Odabrano vrijeme se automatski upisuje u kalendar salona i postaje vidljivo njegovim djelatnicima.

Unatoč jednostavnu načinu rada aplikacije, od početne ideje do konačne realizacije bile su potrebne godine rada.

“Ideja za Buker aplikaciju nastala je prije nekoliko godina temeljem različitih iskustava s kojima se saloni i korisnici usluga u Hrvatskoj susreću tijekom procesa rezervacije usluga”, rekao je pokretač Bukera, Ante Grbavac, koji smatra da u trenutnim okolnostima, izazvanim pandemijom koronavirusa, sve više salona i njihovih klijenata može prepoznati prednosti ovakvog načina rezerviranja termina.

Grbavac je istaknuo da s njihovom aplikacijom saloni dobivaju koristan alat za svakodnevno poslovanje koji im može olakšati organizaciju i upravljanje, a predstavlja i novi način promocije njihovih salona potencijalnim klijentima. Za klijente koji koriste Buker, Grbavac navodi da im aplikacija olakšava rezervaciju termina kao i da mogu koristiti aplikaciju da bi pronašli novi salon u njihovoj blizini. Moguće je i procijeniti salon na temelju iskustava drugih korisnika koji su ostavili svoju recenziju.

Foto: Global

Prednost naručivanja bez poziva

Zdravstvena djelatnica Lucija Basić istaknula je da se radi o super ideji i da ona smatra da bi sva naručivanja bila jednostavnija putem aplikacije. Magistrica ekonomije Nika Grabovac smatra pak da bi se “ovim načinom naručivanja za frizerske i kozmetičke usluge olakšao rad djelatnicima zato što ih se ne bi prekidalo za vrijeme njihovog rada”. Isto tako, postoje prednosti i za klijente koji mogu lakše organizirati svoje vrijeme, bez da ga bespotrebno troše na naručivanje pozivima, dodala je Grabovac.

“Najbolja stvar u vezi aplikacije jest to što omogućuje ljudima kao što sam ja, koji ne vole telefonske pozive, da to izbjegnu”, kazala je magistrica kognitivne znanosti i komunikacije Ana Grbić koju je upravo telefonsko naručivanje u prošlosti često odbijalo od korištenja raznih usluga i sigurna je da nije jedina s ovim problemom. Grbić ipak upozorava na to da aplikacija može imati svoje nedostatke poput mogućnosti da dvije osobe rezerviraju isti termin, no u Bukeru su ovakve nedoumice predvidjeli.

Sustav Bukera napravljen je tako da kada jedan klijent rezervira termin on automatski prestaje biti dostupan. Djelatnici salona također mogu blokirati klijenta zbog neprikladnog ponašanja. Moguće je unijeti i različito radno vrijeme za djelatnike, a tu su i razne druge mogućnosti koje salonima olakšavaju rad.

“Buker će temeljem praćenja specifičnosti tržišta, odnosno potreba salona i korisnika, konstantno raditi na unapređenju usluge uvođenjem novih funkcionalnosti“, poručio je Ante Grbavac pa dodao da u Bukeru vjeruju da sami korisnici aplikacije trebaju biti i njezini sukreatori.