Foto: Pixabay

Apple i Google, jedni od najvećih proizvođača softvera za pametne uređaje i dva velikana Silicijske doline, zajedno rade na novoj tehnologiji koja bi trebala olakšati proces detektiranja tko je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. Kompanije izrađuju softver koji bi trebao upozoriti osobu da je nedavno bila u kontaktu s nekim za koga se naknadno ustanovilo da je pozitivan na koronavirus, piše BBC.

Metoda bi se temeljila na Bluetooth signalu na pametnim uređajima pomoću kojeg će se vlasnika obavještavati ako je bio u dovoljno dugom i bliskom kontaktu da se eventualno zarazi. Pokaže li se da je bio u takvom kontaktu, vlasniku mobitela šalje se upozorenje.

Podaci o GPS lokaciji i osobnim podacima neće se snimati, kažu iz obje tvrtke. Međutim, ljudi će vjerojatno ipak biti zabrinuti za vlastitu privatnost. Zagovornici privatnosti i stručnjaci diljem svijeta istaknuli su da bi se nadzor nad osobama mogao koristiti nakon pandemije. Vlade diljem svijeta istaknule su da je praćenje kontakta iznimno važno za daljnje širenje virusa, a akciju podržavaju Izrael, Tajland i Hong Kong, kako prenosi edition.cnn.com.

“To je nova tehnologija, vrlo je zanimljiva, ali ljude iznimno brine zadiranje u njihovu privatnost. Obrat ćemo na to pozornost”, istaknuo je predsjednik SAD-a Donald Trump. Navedene kompanije u svojoj su izjavi navele da je privatnost vrlo važna, a javnost će s nastavkom projekta biti redovito obavještavana.

“Privatnost, transparentnost i pristanak su od najveće važnosti u ovom projektu i veselimo se graditi ga u konzultacijama sa zainteresiranim dionicima. Otvoreno ćemo objavljivati informacije o našem radu kako bi ih drugi mogli analizirati”, istaknuli su iz obje kompanije.

Alati bi se trebali objaviti u svibnju, a u sljedećim mjesecima kompanije ih planiraju ugrađivati direktno u softver iOS i Android kako bi pomogle što većem broju ljudi.

“Kroz usku suradnju i suradnju s programerima, vladama i zdravstvenim djelatnicima, nadamo se da ćemo iskoristiti snagu tehnologije kako bismo pomogli zemljama širom svijeta da uspore širenje COVID-19 i ubrzaju povratak u svakodnevni život”, rekli su predstavnici kompanija. Time su dokazali da u ovom razdoblju i najveći konkurenti moraju stati skupa i dati sve od sebe da bi se što prije svijet vratio u normalu.