Foto: Unsplash

Posljedice pandemije koronavirusa naziru se na sve strane, a pošteđena nije ostala ni tehnološka industrija, što se uveliko može primijetiti pri kupnji tehničkih proizvoda. Zbog globalne nestašice čipova, gotovo je nemoguće ući u prodavaonicu i na policama pronaći Sonyjev PlayStation 5, a oni koji se spremaju kupiti novi automobil trebaju se naoružati strpljenjem, jer su rokovi isporuke i do godinu dana.

Nije svagdje jednako

Pandemija je sa sobom donijela neizbježna zatvaranja pa je zbog rada na daljinu i školovanja od kuće, porasla potražnja za prijenosnim računalima, tabletima i ostalim elektroničkim uređajima koji ne mogu funkcionirati bez čipova, objašnjava glavni urednik portala Smartlife Krunoslav Ćosić.

“Početkom pandemije mnoge su se tvornice u svijetu zatvorile pa tako i automobilski pogoni, ali i tvornice čipova. Istodobno zatvaranjima luka iz kojih isplovljavaju veliki brodovi s kontejnerima, blokiran je transport“, objašnjava Ćosić i dodaje da su se luke zatvarale nakon samo jednog slučaja zaraze.

Tehnološki novinar Sandro Vrbanus kaže da bi se kupnja uoči blagdanske sezone mogla pretvoriti u ‘skup sport’

Cijene ”pametnih” telefona, smatra Ćosić, nisu toliko “podivljale”, ali proizvođači poput kineskog Xiaomija, ipak nisu uspjeli isporučiti planirani broj uređaja, što je vidljivo na prodajnim listama. S druge strane, tehnološki novinar Sandro Vrbanus navodi da u nekim tvrtkama nestašica čipova nije toliko izražena.

“Apple usko kontrolira proizvodne procese i vrlo malo komponenti kupuje na slobodnom tržištu. Iz tog su razloga proizvođačima čipova na vrhu liste prioriteta pa najčešće dobivaju gotovo sve naručene količine”, kaže Vrbanus. Dodaje i da iPhone 13 modele imaju gotovo svi trgovci na stanju, dok se nova MacBook Pro računala ipak moraju nešto dulje čekati, dijelom zbog visoke cijene i neisplativosti držanja na skladištu.

Tehnološki novinar Sandro Vrbanus (Foto: Privatna arhiva)

Bez obzira na to, Vrbanus preporučuje onima koji razmišljaju o kupnji novog računala ili pametnog telefona da, ako je to moguće, pričekaju stabilizaciju stanja.

“Lanci dobave su poremećeni, cijene ‘luduju’, a izbor dostupnih modela je manji. Ako se možete služiti postojećim mobitelom ili računalom još neko vrijeme, svakako se preporučuje pričekati da se stanje stabilizira i u potragu za novim modelom krenuti početkom sljedeće godine”, kaže Vrbanus te ističe da bi se kupnja uoči blagdanske sezone mogla pretvoriti u “skup sport”.

Nove tvornice

Budući da je proizvodnja čipova prepuštena Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji, Bloomberg je još početkom godine izvijestio da je Europska unija u pregovorima s kompanijama Intel, Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) o gradnji tvornice čipova na EU-ovu području. Tako bi se izbjegli pojedini zastoji u proizvodnji, pogotovo u automobilskoj industriji, no Ćosić vjeruje da to trenutačno nije dobro rješenje.

“Europa pokušava postati neutralna, što je dobar iskorak, ali za projektiranje i gradnju nove tvornice čipova potrebne su najmanje dvije godine. To je dugoročno dobro rješenje, ali u sljedećem će razdoblju europski proizvođači osjetiti nedostatak mnogih uređaja na policama i u online prodavaonicama”, smatra Ćosić.

Glavni urednik portala Smartlife, Krunoslav Ćosić (Foto: Privatna arhiva)

Naime, Ćosić predviđa da će tvornice koje su se tek počele projektirati, prve čipove početi proizvoditi tek u 2023. godini, što znači da bi se i u blagdanskoj sezoni 2022. mogla osjetiti nestašica. S pozitivnije strane, Vrbanus kaže da će se u sljedećim godinama proizvodni kapaciteti u cijelom svijetu sigurno povećati, što bi moglo donijeti sniženje cijena za svu potrošačku elektroniku.

Međutim, Vrbanus ističe da problem nije samo u nestašici čipova. Na svjetskom tržištu nedostaje i kartona za pakiranje proizvoda, kontejnera za njihov transport, ali i vozača kamiona, što uz potražnju koja ne jenjava, neizbježno ima za posljedicu sveopću inflaciju i povišenje cijena. No prilagodljivost kao jedna od ključnih životnih odlika mogla bi pomoći u ovim okolnostima jer sve navodi na to da će se ljudi jednostavno morati priviknuti i nadati da će uz cijene rasti i plaće po približno jednakim stopama.