Foto: Zdenko Kovačić

U Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), koji djeluje na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, radno je od ranog jutra. Iako je laboratorij raspoređen na nekoliko lokacija na fakultetu, a jedan dio je i na Borongaju, već u prizemlju, gdje je smješteno nekoliko ureda i istraživački prostor, može se vidjeti da vlada prava radna atmosfera. Doktorandi Ana i Marko tako vode sastanak sa studentima s kojima su se prijavili za međunarodno studentsko natjecanje, dok u podrumu doktorand Bruno radi s robotskom rukom Kuka.

Istraživanje i industrija

“Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno se bavimo delikatnim dubokim mikrobušenjem, u pitanju su kalupi za proizvodnju stakla. Proces bušenja je dosta kompliciran, radi se sa sitnim rupama, u tvornici koja ima oko 700 ljudi, svega jedan posto njih je osposobljen bušiti te rupe”, objašnjava Bruno i dodaje da rade na pronalasku industrijskog odnosno robotiziranog rješenja. Taj projekt samo je jedan od mnogih koji se trenutačno provode u LARICS-u.

Foto: Zdenko Kovačić

Istraživački laboratorij – LARICS osnovan je 1996. godine u sklopu Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo, LARICS je ujedno i prvi službeni istraživački laboratorij na FER-u koji je taj status dobio 2011. Istraživanja u laboratoriju usmjerena su na upravljanje, robotiku i umjetnu inteligenciju kod letećih, hodajućih i voznih robota u industriji, medicini i drugim područjima.

Poseban naglasak u istraživanjima stavlja se pak na autonomne i kolaborativne robotske sustave. Uz to, u LARICS-u surađuju s industrijskim partnerima iz Hrvatske i ostatka svijeta, kao što sudjeluju i na međunarodnim istraživačkim projektima. Tim trenutačno okuplja 24 ljudi – četiri profesora, četiri postdoktoranada i 16 doktoranada – a sve ih vodi profesor Zdenko Kovačić.

“Imali smo najprije jednu prostoriju u koju stane šest do sedam ljudi, onda smo počeli raditi i fakultet je tražio gdje bismo mogli biti, sad imamo nekoliko ureda i prostor za eksperimente, mnogo radimo na Borongaju”, navodi profesor Kovačić.

LARICS je dobitnik nagrade za najbolji tim na Europskoj robotskoj ligi, a mnogi studenti osvojili su Rektorovu nagradu

Na Borongaju je inače smješten njihov letački dio gdje je šator i otvoren prostor za letačke aktivnosti, kao i plastenik gdje provode zadatke s robotima. Posljednji prostor koji su “osvojili” je na 10. katu FER-a, a ondje su Dean, Marijana i Filip.

“Bavim se magnetskom detekcijom, to je projekt ASAP, tu postavljamo, na primjer, data loggere na mostove, što trebamo za inspekciju, oni snimaju titranje i slično, poslije se ti podaci analiziraju da vidimo treba li neka inspekcija prije nego što se sruši most kao u Italiji”, opisuje Dean.

Svatko za računalom radi na svom zadatku, Marijana se tako bavi projektom Watchplant gdje je ideja razviti biohibridni sustav senzora koji se postavlja na biljke i koji promatra promjene u urbanim okolinama.

Alumni na izletu (Foto: Zdenko Kovačić)

“Zato i imamo toliko biljaka u uredu”, komentira.

No osim biljaka, u uredu su smješteni i razni uređaji, dron, 3D printer, a posebno se ističe robotska ruka Franka koja je trenutačno “zaposlena” na projektu ASAP.

Robotička alka

Za svoj rad, LARICS je već nekoliko puta primio i razna priznanja, laboratorijski članovi tako su osvojili nagradu za najbolji tim Europska robotska liga – Emergence Service Robots za sezonu 2018./2019. Osim međunarodnih priznanja, profesor Kovačić navodi da studente tijekom studija motiviraju da rade za Rektorovu nagradu. Od 2002. do danas, gotovo da nema godine kada neki član laboratorija nije osvojio Rektorovu nagradu, niz priznanja može se vidjeti na zidu prostorije na 11. katu.

“Očita je veza između znanosti i onih koji odluče raditi za Rektorovu nagradu”, ističe Kovačić.

Uz priznanja, u prostoriji se posebno ističe pano s fotografijama, razglednicama i novinskim člancima. Uspomene su to s putovanja na brojne konferencije i sajmove poput onih u Singapuru, Sjedinjenim Američkim Državama, Danskoj i Italiji, kao i sjećanja na zajednička druženja.

Foto: Patricija Turkalj/Global

“Bila je ekipa, isto je osvojila Rektorovu nagradu, radili su robota hodača koji je trčao robotičku alku jer je to bila ideja 2015. na 300. godišnjicu Sinjske alke da se trči i robotička alka. To smo i uspjeli organizirati”, prisjeća se Kovačić.

Iako se u LARICS-u trude motivirati studente kroz nagrade i natjecanja, profesor Kovačić smatra da izostaje bolja državna potpora za mlade istraživače.

“Idemo u borbu za projekte, idemo na međunarodne natječaje, tamo dobivamo veću vrijednost rada”, kaže Kovačić.

Motiviraju mlade u laboratoriju da čim prije počnu raditi projekte jer tako studenti postaju prepoznatljivi. Oni koji su dobri traže prigodu, a u LARICS-u se, uz svoj istraživački rad, trude stvoriti im je, zaključuje Kovačić.