FOTO: KRUME IVANOVSKI

GameHub je jedini televizijski kanal u Hrvatskoj posvećen gaming kulturi, gdje je moguće saznati novosti iz svijeta videoigara, ali i pratiti natjecanja u videoigrama – takozvana eSport natjecanja. Televizija je nastala 2018. godine pod imenom GameBar, ali kako je od listopada prošle godine upravljanje kanalom preuzela nova tvrtka, tako je promijenjen i njezin naziv.

Iza produkcije stoje Dunja Trojan, Lovro Lajoš i Grgur Žučko s Fakulteta političkih znanosti, a u ostvarivanju projekta pomogao im je i poduzetnik i investitor Saša Cvetojević. Ideja za nedavnom promjenom imena, loga i uređivačke politike javila se kao potreba za praćenjem novih trendova jer se gaming industrija ubrzano mijenja, ali i neprestano razvija, zbog čega je izazov ponuditi publici više raznolikog sadržaja, kaže direktorica GameHuba Dunja Trojan

Foto: Grgur Žučko

Popularizacija gaminga

“S obzirom na ubrzani rast i razvoj gaming industrije stari mediji moraju se okrenuti novim trendovima jer je gaming industrija jako živa pa je ponekad teško držati korak sadržajno, a mi smo udahnuli život u ovaj uspavani kanal”, ističe Trojan. Cilj im je stvoriti platformu na kojoj se mogu okupljati svi gameri koji to požele, ne samo iz Hrvatske nego iz cijele regije. Priliku žele pružiti i mladim igračima koji tek traže svoj put u ovom sportu.

“Na GameHubu ima mjesta za sve, od profesionalnih eSport igrača, preko YouTubera i streamera, reviewera i hardveraša, pa sve do onih koji igraju igre na mobitelu u autobusu”, navodi direktorica GameHuba.

‘Služimo kao inkubator za sve one koje zanima gaming i koji o njemu nešto znaju pa uz profesionalne gamere i eSportaše možete vidjeti i ostale kvalitetne stvaratelje sadržaja’, navodi direktorica GameHuba Dunja Trojan

Na njihovoj televiziji kao urednici, voditelji i producenti surađuju Veco iz Kazna tima i domaća gamerica Amey, a neki od sudionika su Luke “Level” Marušić, QSKE tim, ali i dečki iz podcasta Mrtvi piksel i Tehnixa koji tek traže svoje mjesto pod gaming nebom. Kanal također radi na tome da se više čuje za gaming medije, a povećanjem dosega eSport organizacija pokušavaju gaming približiti široj populaciji. Međutim, ono što ih razlikuje od drugih medija koji su posvećeni gaming kulturi je stvaranje multimedijalne platforme, ali i omogućavanje gostovanja, profesionalnih eSportaša kao i onih koji su se tek počeli profesionalno baviti gamingom ili samo igraju iz hobija, kaže Trojan.

“Naš fokus nije samo na televizijskom kanalu, nego i na YouTubeu i ostalim društvenim mrežama. Mi služimo kao inkubator za sve one koje zanima gaming i koji o njemu nešto znaju pa uz profesionalne gamere i eSportaše možete vidjeti i sve ostale kvalitetne stvaratelje sadržaja koji ne dosežu veći broj publike, a trebali bi”, poručuje direktorica.

Novi i stari program

Od emisija ističu Away from keyboard” (AFK Show) u kojoj razgovaraju s poznatim imenima iz svijeta gaminga i eSporta u studiju, a emitira se uživo na njihovom YouTube kanalu. Gledatelji tada gostima mogu postavljati pitanja u stvarnom vremenu. Najnoviji dodatak sadržaju su Top 10, Flashback, Esport report i Hot seat, a tim emisijama žele pokazati da gaming nije rezerviran samo za profesionalce nego da se njime opuštaju i “obični ljudi”, navodi Trojan. Tako im je prva gošća u emisiji Hot seat bila poznata pjevačica Zsa Zsa koja je “rasturila” u Crash Team Racingu, kaže Trojan.

Foto: GameHub

Osim toga, u stvaranju sadržaja pomažu im i programski partneri koji i sami rade kvalitetne emisije poput Good game show, Mrtvi piksel Popcast i PC Crazy Dario hardver review. Trojan objašnjava da je GameHub prepoznat među gamerskom zajednicom i to na način na koji su htjeli – kao svojevrsni melting pot različitih frakcija gaminga i esporta”. Dodaje i da njihova publika prepoznaje njihov rad jer su u njihovim emisijama svi dobrodošli. Na pitanje ima li gaming industrija budućnost na televiziji Trojan odgovara potvrdno.

“Gaming i esport industrija definitivno imaju budućnost na televiziji jer su iznimno vizualni i zanimljivi, ali televizija kao medij se mora razvijati u skladu s trendovima i zbog toga nećemo biti samo gaming televizija nego multimedijalni projekt s naglaskom na televiziju”, zaključuje.

Također, dodaje da ovaj “stari medij” ima puno utakmica u nogama samo ga treba malo modernizirati. Dugoročni planovi ovog mladog televizijskog kanala podrazumijevaju širenje sadržaja i obogaćivanje programa u budućnosti. Imaju brojne ideje, a ono što mogu podijeliti jest da će revijalni turniri poput humanitarnog online turnira u igri World of Warships, održanog pred Božić prošle godine, postati redovni dio njihovog programa.