Foto: Nanobit

Industrija videoigara jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu, što dokazuje i izvješće poznate američke kompanije Newzoo, prema kojem su godišnji prihodi igara veći od prihoda glazbene i filmske industrije zajedno, kao i predviđanja da će to tržište do 2023. godine vrijediti više od 200 milijardi dolara. Iznimka u tom segmentu nije ni Hrvatska.

Najveća hrvatska akvizicija

Građani su tako u rujnu mogli svjedočiti velikom uspjehu domaće kompanije Nanobit koja je postala dio Stillfronta, švedske grupe koja okuplja gejminške tvrtke iz cijelog svijeta.

“Vodili smo duge razgovore da bismo bili sigurni da je Stillfront grupa u skladu s našim vrijednostima, planovima rasta i dugoročnom vizijom”, govori Jure Rašić, voditelj igara u Nanobitu. Riječ je o jednoj od najvećih akvizicija u hrvatskoj IT industriji, a Rašić ističe da su ponosni što je time Hrvatska dobila svoje mjesto na svjetskoj gejminškoj karti.

“Naš se naporan rad isplatio“, dodaje Rašić.

We notched yet another record up in our mission to put extra into ordinary. In total, our games have amassed over 145 million downloads. ✨#PutExtraIntoOrdinary

Objavljuje NANOBITSrijeda, 7. listopada 2020.

Nanobit su osnovali programeri Alan Sumina i Zoran Vučinić 2008. godine. Prvu aplikaciju Tap&Track objavili su godinu poslije, a ona im je donijela i prvu nagradu Tesla’s Golden Egg te pohvale uglednih listova The Guardian i The New York Times. Nakon uspjeha aplikacije, kompanija se okrenula mobilnim igrama. Dosad su izdali 19 igara koje, uz aplikacije, broje više od 100 milijuna preuzimanja.

“Porastom preuzimanja rastao je i naš tim”, navodi Rašić. Nanobit je tako danas najveći hrvatski studio za razvoj igara.

Od Rijeke do Rusije

Osim Nanobita, još je jedna domaća gejminška kompanija ove godine ostvarila zamijećen uspjeh u svijetu. Riječ je o Cateia Games koja je u lipnju postala podružnicom poznatog ruskog studija Playrix.

‘Naša priča slična je mnogim drugim developerskim pričama. Počeli smo skromno, bez sredstava, bez ureda, bez ekipe’, opisuje Ivan Bralić iz Playrix Croatia

“To da smo zadobili pažnju gejminškog diva poput Playrixa, laska sama po sebi. Akvizicija koja je zatim uslijedila meni je osobno kruna gejminške karijere”, ističe Dejan Radić, jedan od osnivača Cateia Gamesa i direktora Playrix Croatia. Uz Radića, Cateiu su osnovali i Ivan Bralić i Krešimir Špes.

“Naša je priča slična mnogim drugim developerskim pričama. Počeli smo skromno, bez sredstava, bez ureda, bez ekipe”, opisuje Ivan Bralić. Studio Cateia osnovan je u Rijeci, ali se zbog potrebe za širenjem preselio u Zagreb.

“Od samog početka odlučili smo se okrenuti tržištu casual igara i to se sada pokazuje kao dobar poslovni potez”, kaže Radić. Njihove posljednje igre namijenjene su mobilnom tržištu i zasnivaju se na free2play modelu.

Iako više ne djeluju kao Cateia Games nego Playrix Croatia, u kompaniji se malo toga promijenilo. Radić tako ističe da kao Playrix imaju “još jači vjetar u leđa, značajno veće mogućnosti i ciljeve” nego prije.

Popularniji od Fortnitea

Među uspješnim je gamingkompanijama i Gamepires, koji su 2010. godine osnovali Andrej Levenski i Tomislav Pongrac. Najpoznatija igra ovog tima je SCUM koja je na dan izlaska prodana u više od 250.000 primjeraka, a kao najgledanija igra nadmašila je i popularan Fortnite.

U prva tri tjedna prodali su više od milijun primjeraka SCUM-a

“Očekivali smo određenu dozu uspjeha, ali nismo i to da ćemo postati jedna od najbrže prodavanih igara”, navode iz Gamepiresa. U prva tri tjedna prodali su više od milijun primjeraka. SCUM pripada žanru survivaligara, a iz Gamepiresa objašnjavaju da se igra izdvaja zbog učestalosti izdavanja patcheva, odnosno nadogradnji.

“Dok nekim developerima treba i po nekoliko mjeseci da izdaju update, mi se trudimo izdati najmanje jednu nadogradnju na mjesec”, kažu.

Poticaj mladima

Kompanije jedne drugima čestitaju na uspjesima, osobito onima ostvarenim za vrijeme pandemije. Sve se više tvrtki razvija, a one koje su akvizirane nastavljaju djelovati u Hrvatskoj. Nanobit će tako, kao i nekadašnja Cateia, ostati u Zagrebu. Njihovi planovi pak uključuju ulazak na azijsko tržište.

Dejan Radić ističe da su mnoge domaće gejminške tvrtke, ali i cjelokupni IT sektor, utjecali na svijest da u Hrvatskoj postoji plodno tlo za uspjeh na stranom tržištu.

“To su golemi uspjesi za koje vrijedi znati, pogotovo iz perspektive novih zapošljavanja i ostanka mladih u Hrvatskoj”, poručuje Radić.

Objavljuje Playrix CroatiaUtorak, 13. listopada 2020.