Marinu je glavi cilj širiti ljubav putem svog YouTube kanala (Foto: Sara Bertić)

YouTube više ne služi samo za slušanje glazbe i gledanje videa mačaka. Popularna društvena mreža danas je platforma na kojoj se pojedinci mogu predstaviti umreženom svijetu i objavljivanjem videa čak profitirati. Koliko je YouTube golem pokazuje to da se svake minute na tu platformu plasira više od 400 sati videomaterijala. Oni kojima to uspjeva uživaju status zvijezda. Uz to imaju dobru podlogu za ostale pothvate koji će im donijeti zaradu, na primjer, glazbenu karijeru ili izdavanje knjige.

Samo ljubav

‘Svoj sam YouTube kanal otvorio s ciljem da se kreativno izrazim i ljudima popravim dan. Želim širiti ideju pozitive, ljubavi, jednakosti, podrške i razumijevanja. Nema ljepšeg nego kada čitate da ste nekoga usrećili, pomogli mu kada je bilo teško ili ga ohrabrili’, svoju je misiju ukratko opisao youtuber Marin Bukvić. Kada svoje znanje o glumi ne prenosi novim generacijama, pod imenom Marin The Unknown snima videosnimke nakon kojih ćete voljeti i osjećati se voljenima.

Na negativne konotacije da su tu samo radi lake zarade youtuberi se ne obaziru jer iza svake lipe koju dobiju stoje sati i sati naporna rada – od smišljanja ideja do uređivanja videa. Za pretprodukciju, snimanje i postprodukciju jednog videa Marinu prosječno treba 40 sati.

YouTuber Ivan Rado sa svojom djevojkom (Foto: Privatna arhiva)

S Marinom se slaže Ivan Rado, koji pod pseudonimom Malajski Tapir vodi uspješan gamingkanal i na kojem briljira u virtualnom nogometu i živcira djevojku Mateu.

“I moja majka, iako obožava posao medicinske sestre radi taj posao velikim dijelom jer dobiva plaću. Ne vidim zašto je novac loš motiv, ako se radi dobro. A za pravu kvalitetu treba barem mala doza ljubavi’, kaže Ivan.

Može li bilo tko biti youtuber? Viktor kaže da može, ako vas vode pravi motivi, velika inspiracija i želja – samo nebo je granica. Tvrdi kako je YouTube ono u čemu se pronašao i čime se istinski želi baviti. Poznatiji kao BloodMaster, satima će vas zabavljati igrajući planetarno popularne Minecraft i Grand Theft Auto.

Gaming-kanali su pravi hit na YouTubeu a Viktor ‘rastura’ igrajući Minecraft i GTA

“Nema te minute kada ne razmišljam što ću raditi sljedeće, koji će mi projekt biti zanimljiv, kamo ću ići, što ću snimati i kako to montirati’, izjavio je.

Jedan od njihovih najvećih izazova je ostati aktualan. Protiv zaborava se bore visokim standardom videa koje objavljuju i originalnim idejama.

Janu Kovačiću su najvažnije kvaliteta i originalnost (Foto: Privatna arhiva)

“Uvijek želim da moji videi budu savršeni i drukčiji od prošlih, to je pomalo i moja kletva’, tvrdi Jan Kovačić, još jedan digitalni stvaratelj. Da njemu ne fali kreativnosti uvjerit ćete se ako posjetite njegov kanal, Janiman. Njegove vokalne sposobnosti ostavit će vas bez riječi, a nakon ‘Večernjih vijesti’ i vi ćete poželjeti biti njegov najbolji prijatelj.

Sve ovisi o publici

No originalnost je gotovo pa uzaludna ako nema publike koja će je cijeniti. Za svoj su uspjeh naši youtuberi zahvalni svojim pretplatnicima, obitelji i prijateljima koji im uvijek pružaju podršku. Ivan kaže da bez njih ništa ne bi bilo moguće, a Marinu i Viktoru upravo su pretplatnici i njihove reakcije najveća motivacija da nastave.

Dennis Domian želi vas nasmijati, ali i biti osoba kakvu je sam trebao u određenim trenucima svog života. Zato mu je jedan od najdražih vlastitih videa onaj u kojem govori o svojoj dugogodišnjoj borbi s depresijom.

Subscriberi su’, smatra, “najjača karika između youtubera i njegova kanala. Možda toga nisu svjesni, ali veliku ulogu u stvaranju sadržaja imaju upravo oni”.

Dennis Domian želi nasmijati svoju publiku i poticati razgovor o depresiji (Foto: Dominik Imrešković)

Rado čita kritike ako su konstruktivne i prema njihovim željama nastoji osmišljavati sadržaj u budućnosti.

“Smatram ih svojim prijateljima i suradnicima”, dodaje Dennis.

Zanima li vas definicija ljubavi? Glazbeni hitovi obrađeni na pet različitih načina? Tražite li savjete kako preživjeti noć u Minecraftu? Želite li upoznati nečiji alter ego bez dlake na jeziku? Zainteresirani ste za eSportove? Kvalitetan sadržaj naći ćete u vlastitoj državi, a od vas je udaljen samo nekoliko klikova.