FOTO: Antonija Grbavac/Global

Šest dana, osam paviljona, dvije stotine izlagača, 900 igraćih jedinica na čak 21.000 četvornih metara – oznake su to jednog od najvećih svjetskih gejminških sajmova, InfoGamer by Reboot. Održava se osmu godinu na Zagrebačkom velesajmu, odakle poručuju da se ove godine očekuje rušenje rekorda posjećenosti s više od 100.000 posjetitelja.

Organizirani posjeti

O popularnosti sajma govori to da brojne osnovne i srednje škole diljem Hrvatske organizirano dolaze.

“Došli smo sa školom, sami organiziramo što želimo pogledati i odigrati, a svako malo se nalazimo s učiteljima da provjere je li sve u redu”, rekao nam je četrnaestogodišnji Riječanin Kristijan.

Osoblje za nadzor nad igračima Call of Dutyja nekolicinu posjetitelja upitaju i za dob, s upozorenjem da je riječ o igrici namijenjenoj punoljetnima

Najveći dio publike čine djeca i tinejdžeri čiji je spektar zanimanja raznovrstan, od FIFA-e, trkaćih igara pa do svima omiljenih “pucačina”, kojih je na sajmu bilo najviše.

“Zanima nas sve, ali u prvom redu smo tu zbog SCUM-a, i da bismo probali VR, a zaigrat ćemo i FIFA-u”, kaže Luka koji je s petoricom prijatelja markirao kemiju kako bi došao na otvorenje InfoGamera.

FOTO: Antonija Grbavac/Global

Igre kao što su SCUM i Call of Duty zbog nasilnog karaktera zahtijevaju dobno ograničenje, stoga svi koji ih žele igrati na sajmu moraju biti punoljetni.

“Postoje specijalni modovi u igri u kojima su sve 18+ karakteristike cenzurirane i na InfoGameru su namješteni takvi modovi”, rekao je Igor sa štanda poznate hrvatske igrice SCUM. Osoblje za nadzor nad igračima Call of Dutyja stoga nekolicinu posjetitelja svakako upitaju i za dob, s upozorenjem da je riječ o igrici namijenjenoj punoljetnima.

Bez žalbi

“Ove smo godine zaista pazili na to da igre budu primjerene dobnom uzrastu ciljane skupine koja dolazi na InfoGamer, stoga imamo FIFA-u 2020., Clash Royale i Fortnite. Namjerno smo odabrali igre koje mogu igrati svi, iako ni dosad nikad nismo imali žalbi o količini nasilja u igri”, objasnila je Petra Filip kako je HGSPOT riješio moguće dobne probleme.

FOTO: Antonija Grbavac/Global

Dok su jedni isticali važnost poštivanja dobnih ograničenja, drugima je to formalnost koja se ne kontrolira, što je slučaj s igrom Gaers 5 čije je propisano dobno ograničenje, kažu, 16 godina. Postoje i igre u kojima količina nasilja još nije utvrđena pa su ih mogli igrati svi zainteresirani. Jedna takva je Primordials of Amiryon – riječ je o pre-alpha verziji koja je prvi put javnosti predstavljena upravo na InfoGameru.

Pod majčinim nadzorom

“Za našu igru nema dobne granice jer odluka o tome još nije donijeta i u ovih šest dana, koliko sajam traje, dobrodošli su svi”, rekao je Hrvoje, game-dizajner igre Primordials of Amiryon.

Upravo na igri Primordials of Amiryon susreli smo desetogodišnjeg Nou u pratnji majke, Ivane Miškić, koja tvrdi da sama najbolje određuje koja je igra dobra, a koja ne za njezina sina.

FOTO: Antonija Grbavac/Global

“Nitko nas zasad nije upozorio na dobne granice, ali i ne marimo previše za to, smatram da kao majka sama znam što je dobro, a što štetno za moje dijete”, istaknula je Ivana. Mnogo je djece, poput Noe, na InfoGameru bilo u pratnji roditelja. Iako je radni dan, kako za roditelje, tako i za školarce, ipak su pronašli vremena za razonodu.

“Imamo svoju tvrtku pa možemo birati kada da radimo, a ovo je djeci važno”, ističe Alan Pavičić, otac dvojice dječaka predškolske dobi, koji je istaknuo da ne prežu ni pred igricama koje su za starije od 12 godina.