Foto: Ivan Maršanić

U zagrebačkom Plaza Event Centru za desetakak dana počinje LEAP Summit, najveća međunarodna konferencija za mlade u jugoistočnoj Europi. Organizator, Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) očekuje više od 4000 sudionika iz 40-ak zemalja, a moći će poslušati izlaganja više od 80 stranih i domaćih govornika. Kotizacija je, zahvaljujući generalnom partnerstvu Predstavništva Europske komisije, besplatna, no uz obaveznu online prijavu do 20. ožujka. Na LEAP-u će svoje predavanje održati i Luka Fuček, suosnivač i CTO STEMI-ja. U intervjuu nam je ispričao kako je njegov studentski projekt prerastao u tvrtku i koji su daljnji planovi?

STEMI spada u novu eru pametnih igračaka. Možete li nam pobliže objasniti o čemu se radi i koje su prednosti vašeg proizvoda? Što znači ime STEMI?

Era novih, pametnih igračaka već je tu. I tek je na početku. Narednih godina očekuje se val novonastalih kreativnih rješenja koja kombiniraju učenje, igranje i zabavu. Takve igračke su često obogaćene edukativnim sadržajem STEM područja. Upravo tom tematikom se bavi i naš proizvod koji na interesantan način kombinira programiranje, izradu mobilnih aplikacija, 3D modeliranje te robotiku općenito. Ta širina naučnog materijala izdvaja naš proizvod od sličnih na tržištu gdje se proizvodi većinom fokusiraju na učenje osnovne logike programiranja. Uz to, kroz STEMI tehnološku avanturu koriste se stvarni inženjerski alati. To znači da se radi o alatima za 3D modeliranje i programiranje koji su primijenjivi puno šire od samog STEMI hexapod robota te se naučeno lako može primijeniti na drugim projektima. Vjerujemo da takav pristup može osposobiti i ohrabriti djecu i mlade da krenu putevima stvaratelja, inženjera i znanosti.

STEMI je naziv koji je izveden iz popularnog akronima science, technology, engineering, mathematics, a mi smo dodali i friendly notu s innovation na kraju.

Kako ste došli na ideju za ovaj projekt? Koliko vam je nakon toga trebalo da se projekt razvije? Koliko ljudi sudjeluje na projektu, iz kojih područja te tko je voditelj projekta?

Projekt krakovima seže daleko u prošlost. Svi iz tima dijelimo zaljubljenost u tehnologiju te širenje znanja. Tako smo već u studenstkim danima krenuli s projektima izrade vlastitih robota od kojih je jedan bio baš preteča današnjeg šesteronožnog STEMI hexapoda. Također, pokretali smo i razne inicijative skaliranja edukativnog sadržaja, poput digitalizacije kolegija sveučilišta i slično. Prirodno, sljedeći korak je bio formirati proizvod koji će djecu i mlade na zabavan način učiti robotiku i šire. Od tog trenutka do danas prošlo je oko četiri godine a, ovisno o fazi projekta, u timu je uvijek bilo aktivno 6 do 7 inženjera i edukatora uz mnogobrojne vanjske suradnike, mentore i prijatelje bez kojih STEMI ne bi bio ono što je danas. S rastom projekta, sve se više ulagalo u prodaju i marketing pa se prirodno ojačao i taj dio tima.

STEMI je naziv koji je izveden iz popularnog akronima science, technology, engineering, mathematics, a mi smo dodali i friendly notu s innovation na kraju

Koje su najveći izazovi s kojima ste se susretali u poduzetništvu? Koje su najveće prednosti?

Cijeli projekt je zapravo kombinacija raznih izazova i teško je prstom pokazati u najveći. U svakoj fazi razvoja na repertoar dolazi drugi tip problema. U početku kad se tek započinje s poslovnim pothvatom izazov je validirati ima li ideja perspektivu? Tko su kupci proizvoda, gdje se nalaze i kako doći do njih? Zatim je pitanje kako osigurati kapital da se možemo maksimalno posvetiti projektu. Dodatno, rad sa hardwareom je izuzetno kapitalno intenzivan. Zatim je veliki izazov organizirati proizvodni lanac za proizvodnju željenih količina, pa sve do inženjerskih izazova otkrivanja zašto se onom korisniku baterija ne želi napuniti, što kada robot korisniku padne sa stola i zašto neki korisnici ne uspjevaju proći kroz određenu lekciju. Sve su ovo problemi s kojima se svakodnevno borimo te uvijek izlazimo kao pobjednici jer zadovoljstvo u očima klinaca koji hakiraju robote nakon naših lekcija je neopisiv prizor koji nas svakodnevno gura naprijed.

Jedna od najvećih prepreka s kojim se poduzetnici na početku susreću je nedostatak financiranja. Kakva je vaša struktura financiranja bila na samom početku? Jeste li koristili i programe europskih fondova i koja je bila njihova uloga u razvoju poslovanja?

Inicijalna sredstva smo osigurali grupnim financiranjem te tako proizveli prve serije robota i pokrenuli cijelu priču. Ubrzo smo primili i investiciju te smo dodatno financiranje potražili u EU fondovima koji su nam osigurali daljnji razvoj. Svaki od navedenih koraka je zahtjevao određeno strukturiranje poslovanja što je dodatno doprinijelo učinkovitosti rada firme. Tim koracima smo uspješno pripremili proizvod za globalno tržište te u konačnici osigurali stabilan prihod.

Prošle ste godine razvili novi proizvod STEMI Hexapod robot. Po čemu se razlikuje od prijašnjih proizvoda?

Razvoj posljednje verzije robota je bio usredotočen na prilagodbu svjetskom tržištu. Proizvod je dorađen u svim pogledima, od inženjerske izvedbe i optimizacije proizvodnih procesa do edukativnog sadržaja. Nakon prethodne verzije prikupili smo gomilu povratnih informacija od korisnika, koje smo detaljno proučili te implementirali u novu verziju kako bi rezultat bio što bolji. Nova verzija robota u odnosu na prethodno izdanje ima veće i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, pojednostavljen je proces slaganja te je obogaćen edukativni sadržaj. Novost je i virtualni laboratorij u kojemu korisnici mogu iskusiti stvaranje tehnologije kroz realističan proces izrade STEMI robota.

U istoj godini ste nizali brojne uspjehe, od osvajanja titule najboljeg pitcha na Transum Innovation Fair u Tokiju, početka implementacije projekta u školama diljem Amerike do podržavanja više od 100 programerskih klubova u Hrvatskoj. Koji su vam planovi za 2019. godinu i hoće li biti teško nadmašiti prošlogodišnje uspjehe?

Planovi za 2019. godinu su nam napraviti značajnije iskorake na međunarodnom tržištu, trenutno dogovaramo veća partnerstva o kojima još ne možemo govoriti javno. Do sada je svaka godina bila bolja od prethodne, ne vidim zašto bi sada stali. Tako da… stay tuned!

Sudionici LEAP Summita predavanje Luke Fučeka How my student project became a company mogu poslušati u petak, 29. ožujka, na EU and ME Stage-u u 10:30.