Foto: Freepik

Poslovni uspjesi vodećih hrvatskih IT tvrtki poput Infobipa, Nanobita i Photomata, ne prestaju se nizati. Često se postavlja pitanje je li posao u ovom sektoru najsigurniji posao današnjice i koliki su izgledi za zapošljavanje. Osim toga, kada govorimo o tome koji je fakultet najbolje upisati, nerijetko možemo čuti da je najisplativije specijalizirati se u području tehničkih znanosti jer diploma s takvog fakulteta može osigurati svijetlu budućnost.

Kako brusiti vještine

Voditelj Centra karijera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Hrvoje Džapo kaže da se najviše njihovih diplomiranih studenata zaposli upravo u IT industriji.

“Na FER-u svake godine diplomira oko 470 magistara elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a najveći dio magistara zaposlenje pronalazi u IT industriji”, navodi Džapo.

Foto: Pexels

Osim toga, dodaje, studenti FER-a traženi su na tržištu rada i nerijetko se uspiju zaposliti u struci, u skladu s obrazovnim programom koji su završili. Tako se, osim u IT sektoru, zapošljavaju u područjima energetike, elektrotehnike, strojarstva, bankarskom sektoru i javnoj upravi. Na fakultetu se provodi i program stručne prakse koji studentima omogućava da se povežu s tvrtkama i tako steknu iskustvo rada u industriji za vrijeme studiranja.

“FER surađuje u području stručnih praksi s više od 300 domaćih tvrtki, u koje se svake godine putem našeg sustava uputi više od 200 studenata”, ističe.

Tijekom studija studentima se nudi i mogućnost da uz nastavni program, koji se ne mijenja toliko često kao tehnologije, upišu dodatne kolegije na kojima mogu brusiti svoje vještine. Takvim se pristupom svim studentima nudi prigoda da s fakulteta izađu potpuno osposobljeni za tržište rada.

‘Prednost rada u IT-ju je lagan prelazak na drugi posao, prosperitet, visoka plaća i moguć rad od kuće’, kaže diplomirani inžinjer računarstva Josip Mrđen

“Naši studenti često već za vrijeme studija počinju raditi u tvrtkama s obzirom na izrazito veliku potražnju tog profila i manjak radne snage na tržištu rada, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europskoj uniji”, ističe Džapo.

Iako imaju prigodu raditi zanimljive poslove u Hrvatskoj, dio studenata odluči ostvariti inozemnu karijeru da bi se okušali u vrstama posla i pozicijama koje ovdje ne postoje, dodaje.

Znanja ispred diplome

Prema analizi Hrvatske gospodarske komore iz 2020. godine, IT sektor glavni je pokretač hrvatske ekonomije, ali i jedna od glavnih industrija današnjice. Broj zaposlenih u tom je području premašio 30.000 u posljednjih pet godina, a neto mjesečna plaća je 48 posto viša od prosječne u gospodarstvu zemlje.

Stručnjakinja za stjecanje talenata tvrtke Infobip Patricia Smok kaže da vrlo često zapošljavaju mlađe generacije, ovisno o tome koja su radna mjesta otvorena, a ove su godine u hrvatskim uredima zaposlili oko 240 ljudi.

Infobip surađuje s mnogim fakultetima koje redovno informira o postojećim praksama za studente. S obzirom na pandemiju koronavirusa koja je obilježila 2020. godinu, praksu nisu mogli odrađivati uživo, ali da bi nastavili suradnju s fakultetima započeli su program internetskih radionica “Infobip Virtual Classroom”.

Foto. Patricia Smok / Privatna arhiva

“Cilj programa bio je približiti Infobip studentskoj populaciji i podijeliti znanja naših stručnjaka da bismo im omogućili pristup najnovijim informacijama o IT industriji”, ističe Smok. Tvrtka primi oko 350 prijava za posao na dan, a kandidati svih dobnih skupina dobrodošli su, neovisno o tome imaju li završen fakultet ili ne.

“Stavljamo naglasak na znanja i vještine koje se mogu steći ili na fakultetu ili kroz radno iskustvo, stoga ako se za posao prijavi student koji nema dovoljno iskustva za određeni položaj kao važan faktor gledamo pokazuje li kandidat želju za usavršavanjem i ambiciju da napreduje”, kaže Smok.

Zaključuje da to pokazuje i dugoročna suradnja Infobipa s fakultetima, gdje redovno sudjeluju na studentskim događanjima na kojima potiču mlade generacije na daljnji razvoj i ističu važnost cjeloživotnog učenja.

Posao čestih promjena

Josip Mrđen, diplomirani inženjer računarstva, kaže da je na odabir fakulteta koji će upisati, osim ljubavi prema programiranju, utjecala i perspektivnost s obzirom na laku mogućnost zaposlenja nakon završenog školovanja.

Zbog odabira karijere nije nimalo zažalio jer s lakoćom nalazi poslove gdje se kandidira za ozbiljna radna mjesta i plaće.

“Prednost rada u IT-ju je lagan prelazak na drugi posao ako nisi zadovoljan trenutačnim uvjetima, prosperitet, visoka plaća i moguć rad od kuće“, objašnjava Mrđen. Na pitanje je li posao u ovom sektoru budućnost Mrđen odgovara potvrdno.

promjene su dio svakodnevice

“Smatra se da je IT posao budućnosti zbog unapređivanja svijeta i usluga u svakodnevnom životu, ali i razvitka umjetne inteligencije u poljima poput autonomne vožnje i detekcijskih sustava”, napominje Mrđen.

Iako nudi mnoge prednosti, ne znači da se radi o poslu koji nema svoje mane. Problem je što se u IT-ju promjene događaju vrlo brzo, a svatko tko se želi baviti ovim poslom morat će provesti više vremena na računalu da bi svladao nove tehnologije.

“Dolaze nove tehnologije, novi pogledi na arhitekturu sustava, razvijaju se tehnike znanosti o podacima te je potrebno konstantno usavršavanje izvan radnog vremena”, zaključuje Mrđen.

Što očekuju studenti?

Ivan Marinić, Tehničko veleučilište u Zagrebu:

Cilj mi je naći posao dok još studiram. Radio sam u struci preko ljeta i tamo mi je bio ponuđen posao koji sam odbio, što se pokazalo kao pogreška.Trenutačno mi se čini da traže osobe s barem dvije godine radnog iskustva, a kad izađe neki oglas, prijavi se jako mnogo ljudi i samim time su manji izgledi za zapošljavanje.

Martin Kiš, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu:

Većina profesora, a i poslodavaca koji se pojavljuju na radionicama, tvrdi da je jednostavno naći posao nakon završetka studija. FOI se činio kao dobar izbor jer nas se uče načini rada koje IT primjenjuje u današnjem poslovanju.

Iva Tomičić, Tehnički fakultet u Rijeci:

Zanimaju me tehnička područja znanosti, a takvi su poslovi traženi na tržištu rada. Nakon završetka fakulteta očekujem da ću lakše pronaći posao i time si osigurati dobru financijsku budućnost.

Davor Mićić, Fakultet elektrotehnike i računarstva:

Trenutačno sam zadnja godina fakulteta, a posao u struci sam našao na trećoj godini faksa. U istoj sam tvrtki već dvije godine, a sa studentskog ugovora prešao sam na ugovor o radu. Rad u IT-ju ispunio je sva moja očekivanja, lako se zaposliti u ovom sektoru. Moja preporuka svim studentima nekog IT fakulteta je da se što prije zaposle jer se mnogo više nauči u praksi nego u teoriji.