Foto: Pixabay

Jedan od najvećih proizvođača mobitela Huawei u posljednje se vrijeme suočio s ne baš zanemarivim skandalom, i to onim vezanim uz prisluškivanje korisnika putem mobilnih uređaja. Kompanija optužbe odlučno negira, ali taj kineski div ipak ima velike teškoće da svoje uređaje plasira na američko tržište, što je znatan financijski i marketinški udarac. Dokaz krivnje ipak nije potvrđen, ali paranoja korisnika nesumnjivo raste.

Gdje ima dima, ima i vatre

“Tehnološka mogućnost za prisluškivanje korisnika definitivno postoji. Pitanje je ima li netko interesa baš nas prisluškivati i to koristiti. Ali ako već ima interesa, može se naći načina da se to napravi”, istaknuo je Tomica Crnek, diplomirani inženjer elektrotehnike.

Dodaje da je problem u otvorenosti operativnih sustava prema raznim aplikacijama raznih kreatora, koji se ne drže uvijek propisanih pravila za njihovu izradu. Ono što kreator aplikacije može napraviti jest da ona iskorištava neke podatke koje joj inače ne bismo dali na korištenje. Operativni sustavi (Android, IOS) pokušavaju zaštititi korisnika uz pomoć raznih dozvola koje mora postaviti kreator aplikacije, ali i sam korisnik, obično pri prvom pokretanju aplikacije.

‘Tehnološka mogućnost za prisluškivanje korisnika definitivno postoji. Pitanje je ima li netko interesa baš nas prisluškivati i to koristiti’, istaknuo je Tomica Crnek, diplomirani inženjer elektrotehnike

“Ljudi obično na sve upite odgovaraju s ‘yes’ ili ‘dalje’ samo da bi se sve pokrenulo i ne misle na što daju pristanak. Ako se da dopuštenje nekoj aplikaciji za mikrofon ili kameru, ona to može pokrenuti u pozadini kada ne vidimo. Zato se na te upite mora odgovoriti tako da se da dopuštenje stvarno za ono za što treba. Ako, recimo, neka aplikacija koja nema što tražiti po kontaktima ili kameri traži dopuštenje za to, treba razmisliti hoće li joj se to dopustiti”, ističe Crnek.

S obzirom na to da Huawei ugrožava položaj američkog Applea kao jednog od dvaju vodećih proizvođača mobitela, mnogi korisnici, ali i novinari stručnih časopisa i portala, dovode u sumnju optužbe koje Huawei stavljaju u neugodan položaj, a one su došle prije svega od američkih kompanija. Stoga, je li riječ o stvarnim optužbama ili nekim drugim interesima, teško je dati izravan odgovor, smatra pak Bojan Ždrnja, viši savjetnik za informatičku sigurnost jedne kompanije.

Motivi optužbe ekonomski?

“Mislim da sigurno donekle vrijedi ona poznata ‘gdje ima dima ima i vatre’, tako da vjerojatno ima raznih pokušaja s obje strane, no velika količina informacija koje dolaze u javnost su, rekao bi, više stvar propagande i političkih odluka”, kaže Ždrnja.

Jedno je sigurno, kompaniju Huawei će “nepovjerenje” američkog tržišta koštati jer je ono vrlo specifično. Osim profita od prodaje uređaja, američko tržište nosi i dodatne koristi za jednog proizvođača telefona (ili proizvođača bilo kojeg drugog komercijalnog proizvoda).

Foto: Pixabay

Brending i medijsko pozicioniranje na američkom “nebu’ iznimno je važno s obzirom na to da u kreativnoj i raznovrsnoj promociji Amerika i dalje bez premca i Europa joj još ne može potpuno parirati. Ako reklama za Huawei ide na nekoj poznatoj kineskoj TV stanici, to će se vrtjeti u Kini i možda još ponegdje u svijetu, dok ako ta ista reklama ide na nekoj američkoj TV kući onda to gleda Amerika, a zatim i gotovo pa cijeli svijet.

“Možete prodati veći broj uređaja nekog drugog proizvođača telefona i bez američkog tržišta, ali bez tog istog tržišta ne možete postati vodeći proizvođač telefona. Broj prodanih telefona ne mora značiti da ste broj jedan. Amerika postavlja većinu novih trendova”, istaknuo je Ždrnja.

Nije presudno pri kupnji

Zaključak je da mogućnost provođenja takvih virtualnih napada i prikupljanja podataka jest realna prijetnja, u skladu s tim i mjerodavne službe moraju provesti odgovarajuće mjere zaštite i kontrola. Ako stvarno postoji istina u tvrdnjama da s kineskim telefonima dolaze i programi i komponente koje omogućavaju prisluškivanje korisnika, to znači da se potencijalno prisluškuju i kupci iz Hrvatske. Nekim prosječnim korisnicima takve optužbe ipak nisu važne. Sara Kalac, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, korisnica je mobitela kompanije Huawei. Površno je upućena u spomenute optužbe, ali je pri kupnji ipak neke druge stvari uzimala u obzir.

“Bilo mi je važno uzeti mobitel koji je dovoljno dobar, a ne stoji previše. Svjesna sam da jako mnogo aplikacija, pogotovo mojih, ponekad možda zaista nesvjesnim pristankom, ima pristup velikoj količini osobnih podataka. Smatram da je to danas jednostavno nemoguće izbjeći i da ‘nevina’ nije niti jedna kompanija”, istaknula je Kalac.

Ima li prostora za ‘nove igrače’?

Nije samo Huawei kao proizvođač mobitela u ovom slučaju u “moralnoj krizi”. “Tržište globalnih proizvođača kao što u Huawei, Samsung i Apple još je vrlo stabilno i ne može netko novi samo upasti, unatoč padu dionica Applea ili nekih načelnih PR izazova. Samsung je počeo kaskati za Huaweijem i Xlaomijem dulje, počevši s onim eksplozivnim uređajima”, podsjetio je Ivan Brezak Brkan, glavni urednik portala Netokracija.