Foto: Pixabay

Brzina kojom se mijenja tehnologija u gotovo cijelom svom segmentu nije zaobišla niti web preglednike, koje rijetko tko danas uzima zdravo za gotovo. Neki su jednostavno brži, praktičniji, “više nas slušaju” ili “točno znaju što želimo”. U skladu s jednom takvom željom korisnika pojavila se značajka Picture-in-Picture za Mozillin Firefox 71, pomoću koje je moguće zakačiti bilo koji video na ekran tako da ga druge kartice ili prozori ne prekrivaju.

Nakon što se najnovije izdanje Firefoxa preuzme, postavi se kursor računalnog miša iznad videa. Pojavit će se zatim već spomenuta, plava opcija Picture-in-Picture, a klikom na nju video će se otvoriti u zasebnom prozoru, kojeg se može pomicati po potrebi. Ova je značajka zasad dostupna samo za operativni sustav Windows, a tijekom siječnja bi trebala postati dostupna za Mac i Linux.

Koliko se radi na proširenju mogućnosti preglednika Firefox korisnici su se mogli uvjeriti još u rujnu kada su u Mozilli počeli testirati Firefox Private Network (FPN), vlastito izdanje virtualne privatne mreže (virtual private network, VPN) za promet putem web preglednika čija je glavna uloga zaštita svih aplikacija na uređajima na razini operativnog sustava. To je testiranje nedavno ušlo u novu fazu: korisnici na području SAD-a, koji imaju Firefox Accounts i operativni sustav Windows 10, pozvani su da ga isprobaju besplatno na do 12 sati mjesečno.

Bitne promjene zahvatile su i korisnike Androida pa tako novo izdanje Firefoxa za upravo taj operacijski sustav za mobilne uređaje, temeljen na Mozillinom programu za renderiranje GeckoView, od sad ima praćenje i zaštitu widgeta za društvene medije, kao i podršku za dodavanje i mijenjanje widgeta za pretraživanje te za slanje jedne ili više kartica iz web preglednika s jednog uređaja na drugi.