Foto: Privatna arhiva/Goran Drenški

Nova konzola PlayStation 5 u hrvatske trgovine stigla je sredinom studenog, a većina ih je već rasprodana s obzirom na to da pretprodaja traje od rujna. Po prvi put PlayStation nudi Digital Edition verziju koja se može instalirati jedino online, dok se igre mogu igrati i na 4K televizorima. Korisnici su cijenom zadovoljni, a kao prednosti ističu se brzina u učitavanju i to što je konzola jako tiha.

Bolje od prethodnika

“Najveća novost u odnosu na PlayStation 4 je ugrađen SSD i inovativni DualSense kontroler koji nudi mogućnost haptičke vibracije i adaptivnih okidača”, kaže Martin Perušić, pokretač neslužbene PlayStation 5 Hrvatska grupe na Facebooku koja broji oko 2000 članova.

Martin smatra da su dobro odrađena grafička poboljšanja u izgledu igara, a s njime se slaže i Goran Drenški.

Foto: Privatna arhiva/Dino Markuš

“Što se tiče pokretanja igara, vraća me u stara vremena kada nije bilo predugog učitavanja, a čekanja s igrama više nema kao na PlayStationu 4 ili 3”, navodi Goran.

Silvije Azinović tvrdi pak da je nova konzola neusporediva sa zadnjom verzijom koju je on imao.

“Praktički je bešumna, igre učitava u nekoliko trenutaka, a kontroler je premašio sva moja očekivanja”, nabraja Silvije te dodaje da jedini zvukovi koji se čuju tijekom igre su tipke na kontroleru.

Mali disk kao glavni nedostatak

Iako je u Hrvatskoj trenutno rasprodan, a novi modeli očekuju se početkom sljedeće godine ili u rano proljeće, cijena konzole PlayStation 5 kretala se oko 3100 kuna za digitalni model i 3850 kuna za standardni model.

“Određene prednosti donosi PlayStation Plus pretplata u iznosu od 438 kuna godišnje, a nudi dodatne popuste na kupnju digitalnih igara i brojne druge pogodnosti”, ističe Martin.

Nedostataka ima, a glavni je malen kapacitet SSD diska od 667 gigabajta, s obzirom na to da igre zauzimaju i po 50 do 100 gigabajta.

“Disk sam skoro već napunio do kraja igrama jer igre i njihova ažuriranja zauzimaju dosta mjesta, preostalo mi je još samo nekih 50 gigabajta”, napominje Goran koji misli da je veličina diska trebala biti dva terabajta. Ipak, nada se da će se ažuriranjem konzole omogućiti da rade i drugi prijenosni SSD diskovi.

Foto: Privatna arhiva /Goran Drenški

Nepodržavanje aplikacija

Mane su i nekompatibilnost s PlayStationom 3 i ranijim konzolama te manji broj aplikacija u odnosu na prošlu konzolu.

“U hrvatskim prodavaonicama nedostaju HBO GO i Spotify aplikacije, a Disney+ nije podržan”, kaže Martin koji još izdvaja visoku cijenu igara koje za veći dio iznose oko 600 kuna, a problematično je i nepregledno sučelje. Dodaje i da konkurencija, po tom pitanju, ima jednostavnija sučelja koja su lakša za snalaženje.

Japanski analitičar Nohio Imanakamade iz tvrtke Rakuten pretpostavlja da će se do kraja njegovog životnog vijeka u svijetu prodati više od 200 milijuna primjeraka nove konzole, piše ScreenRant, a s time se slaže i Martin.

“Posebno je zanimljivo što su već krenule spekulacije o novim modelima, PlayStation 5 Pro i PlayStationu 5 Slim koji bi mogli izaći najranije 2022. godine”, poručuje Martin i dodaje da bi novi model PlayStation 6 mogao izaći već 2025. godine.