Foto: Pixabay

Korisnici TikToka, željni lajkova, popularnosti i odobravanja, pokušavaju si zaustaviti dotok kisika te se snimaju sve dok ne izgube svijest, a to nazivaju blackout izazov”. Izazov je već prouzročio stotinjak smrti diljem svijeta, a većinom se radi o djeci osnovnoškolskog uzrasta. Među njima je i desetogodišnja Antonella iz Italije koja se zaključala u kupaonicu da bi se snimala kako pojas ogrtača steže oko vrata. Samo nekoliko dana nakon nje, isto je učinio i njezin vršnjak iz Srbije.

Sve zbog podrške okoline

TikTok je trenutno najbrže rastuća društvena mreža. Bilo tko i s bilo kakvim sadržajem preko noći može postati viralan. Da bi privukli pozornost, prvo algoritmu, a onda i drugim korisnicima, moraju biti drukčiji, zanimljiviji i kreativniji. Stoga su djeca i tinejdžeri spremni na razne stvari – sprejom obojiti staklo pa ga zapaliti i snimati kako gori, predozirati se tabletama, glumiti da su njihova usta posuda za pahuljice iz koje jede netko drugi ili podmetati nogu nekome dok skače.

Prema podacima iz Sjedinjenih Američkih Država, 32,5 posto korisnika TikToka spada u dobnu skupinu od 10 do 19 godina. Ti se mladi nalaze u emocionalno najranjivijem razdoblju kada im je potrebna podrška okoline. Razdoblje je to u kojem mladi vjeruju da im se ništa ne može dogoditi te se zbog toga upuštaju u razne rizične situacije upravo da bi zadobili odobravanje društva i stekli popularnost. Psihologinja Marija Granić iz udruge Pragma pripisuje to neurološkom zaostatku.

‘Adolescenti pristaju na izazove, jer je najvažnija stvar adolescencije svidjeti se društvu, imati popularnost, bilo da je to društvo virtualno ili da je ono uživo’, komentira psihologinja Marija Granić

“Problem nastaje jer mozak razvija svoju strukturu prefrontalnog korteksa tek negdje u ranim dvadesetima, sad možda i kasnije. Taj dio mozga jako je važan za racionalno odlučivanje i za donošenje odluka”, navodi Granić. Ističe da su zato adolescenti skloni tome da ne znaju procijeniti koliko je nešto opasno i koliko mogu ugroziti sebe i druge.

“Oni pristaju na izazove, jer je najvažnija stvar adolescencije svidjeti se društvu, imati popularnost, bilo da je to društvo virtualno ili da je ono uživo”, komentira Granić.

Društvo važnije od autoriteta

Društvene mreže i njihovi korisnici skloni su nagrađivati neodgovorna ponašanja, upozorava Američka pedijatrijska akademija. Opasniji izazovi često znače i veću popularnost u društvu. Okruženje je to koje je vrlo dinamično, ponekad i okrutno, a strah od gubitka virtualne potpore tinejdžerima se doima jako stvarnim.

Granić je u savjetovalištu za mlade Udruge Pragma radila s djecom koja su se okušala u nekim od izazova. Situacija se posebno pogoršala za vrijeme pandemije koronavirusa kada su se građani zbog socijalne izoliranosti prebacili na virtualnu povezanost. Od tad primjećuje sve veći broj mladih koji imaju problema s mentalnim zdravljem, a većina njih spominje da jako puno vremena provodi na društvenim mrežama i internetu.

Društvene mreže i njihovi korisnici skloni su nagrađivati neodgovorna ponašanja, upozorava Američka pedijatrijska akademija

“Imala sam već gomilu iskustava s mladima koji su radili opasne stvari, sebe su naslikavali u WC-u zbog nekog izazova na Snapchatu, radili različite izazove na TikToku. Dobili su čak i ukor pred isključenje u školi i kojekakve sankcije, ali to nije bilo dovoljno da se oni zapitaju što krivo rade”, opisuje psihologinja. Upozorava da unatoč svemu mladi i dalje nastavljaju to raditi jer je društvo u tom životnom razdoblju važnije nego bilo kakav drugi autoritet.

Proizvoljna dobna granica

TikTok ima pravilo da se aplikacijom ne smiju koristiti djeca mlađa od 13 godina. No, to im ne uspijeva, a zbog sve većeg broja smrtnih slučajeva razmatra se i ograničenje korištenja TikToka svima mlađima od 16 godina.

Psihologinja Granić navodi da joj nije jasno zašto je originalno odabrano baš 13 godina kao dobna granica za korištenje aplikacije, jer osobe u tim godinama tek ulaze u pubertet i nemaju kognitivnu zrelost. S druge strane ističe da se bilo kakve zabrane u internetskom svijetu lako preskoče, a podsjeća i da mozak na zabrane reagira suprotno željenom, što se posebno primijeti kod adolescenata.