Foto: Ana Pleše/Global

Što je Michael Smith u Americi, to je Ivan Horvat kod nas. Taj je dvadesetogodišnji bivši student germanistike i informacijskih znanosti život posvetio hobiju.

Sve je počelo s Ivanovih jedanaest godina kada je ugledao svoje prvo računalo. Slobodno vrijeme je najprije ispunjavao jednostavnijim igrama poput “Rise of the Nation”, “Cultures” do “Die Volker”, “Gothica” i “Elder Scrollsa”. U dobi od šesnaest godina na nagovor prijatelja ušao je u uzbudljiv i drukčiji svijet “League of Legendsa”. Ta mu je videoigra bila način zabave, razonode i bijeg od stvarnosti. Natjecateljskog je karaktera te mu je zato odmah legla.

Kroz ligu do zarade

PODACI IGRAČA

IME IGRAČA: Ivikus

IME TIMA: Kick z Banom

NAJDRAŽI CHAMPION: Malzahar

NAJKORIŠTENIJI CHAMPION: Orianna

TRENUTNI RANK: Platinum II

“Dok bi drugi igrali nekoliko sati, ja bih igrao dvostruko više, samo da se usavršim i postanem bolji od njih”, kaže Ivan.

Maštao je da će jednoga dana konkurirati najboljima. Nastavio je igrati i postajao sve bolji. Prošle ga je godine zamijetio njegov sadašnji šef Tomislav Popović, pokretač udruge Hrvatska Esport Federacija, čiji je primarni cilj ujediniti talentirane hrvatske igrače “League of Legendsa”, stvoriti jaku ligu i, usput – zaraditi na tome.

Kreću od manjih turnira, nađu se i na ponekim većim, ali san im je jednog dana postati prvi hrvatski tim koji će se plasirati na svjetsko prvenstvo u “League of Legends”. Ivan je tako odustao od tadašnjeg fakulteta te se odlučio posvetiti gameingu.

“Roditelji mi nisu bili odmah ugodno iznenađeni, ali su slutili da će doći do toga pa su prihvatili moju odluku”, objašnjava Ivan.

Za sudjelovanje u toj videoigri potrebno je nekoliko vještina: prilagodljivost, pronicljivost i brzina. Osim toga, da bi se napredovalo, potrebno je uložiti i novac, ali ponajviše vrijeme. Od turnira trenutačno “zarađuje” simbolični iznos od stotinjak kuna, za koji kaže da dobiva kao poticaj. No očekuje da će se tih sto kuna, nakon razvoja udruge, popeti i na mnogo više iznose. Profesionalni igrači mogu zaraditi i do milijun dolara na godinu.

Foto: Ana Pleše/Global

“Baš kad sam pomislio da ćemo izgubiti jer sam imao loše suigrače, u sat vremena uspio sam obraniti bazu i ukrasti objectivese“, kaže Ivan. Tada je igrao s championom Ziggsom te s njim bio neko vrijeme najbolji na svijetu. Popović smatra da je Ivan sada njegov daleko najbolji igrač. Ima još nedostataka na kojima treba poraditi, ali smatra da je najvažnije pokazati volju za popravljanjem tih pogrešaka.

Stižu mu ponude izvana

“Ivan je privukao i zainteresirao druge velike i poznate timove od kojih je dobio ponude. Bilo bi šteta da ostane sada na našoj sceni dok je još u razvoju”, izjavljuje Popović. Zasad samo razmišlja o tim ponudama, ali dugoročni plan mu je nastaviti baviti se profesionalnim gameingom. Na jesen namjerava ponovno upisati samo informacijske znanosti. Njegov izbor temelji se na želji za napretkom u karijeri.

“Želio bih ipak upisati fakultet koji će mi pridonijeti ovom poslu”, priznaje Ivan.