Foto: Freepik

Poticaj je došao od studenata, ali i od same industrije videoigara u kojoj je prisutan manjak kadra, govori Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju na Akademiji dramske umjetnosti, te voditelj projekta Edu4Games, u sklopu kojeg se na Sveučilištu u Zagrebu pokreće studij dizajna i razvoja videoigara. Riječ je o prvom javnom sveučilišnom studiju o videoigrama, koji će se sastojati od diplomskog studija i programa cjeloživotnog obrazovanja, a unutar kojih će pak polaznici moći birati između smjerova dizajner, vizualni umjetnik, producent i programer videoigara.

Krenulo je od radionica

“Područje videoigara na neki je način deficitarno, a u dobroj mjeri je tako jer obrazovanje za to područje gotovo i ne postoji, tako da je studij odgovor na potrebe industrije”, navodi Švaić. Dodaje i da je cilj projekta razviti standarde prema kojima će se građani dalje moći obrazovati za poslove u videoigrama. Uz potrebe industrije, projekt odgovara i na potrebe i želje studenata među kojima su prvi interes za svijet videoigara pokazali studenti Akademije dramske umjetnosti. Upravo zato, Akademija je prije pet godina pokrenula studentske radionice.

“Ideja je bila da studenti, uz prenošenje znanja, steknu i praktična iskustva. Formirali smo mrežu suradnika iz sustava obrazovanja i profesije videoigara koji su se uključili u rad”, kaže Švaić.

Na studiju će predavati profesionalci s višegodišnjim iskustvom u industriji videoigara, dok će studenti odlaziti na praksu u domaće studije

Radionice su prvotno bile namijenjene zagrebačkim studentima, a potom su se uključili i drugi. Naposljetku, od radionica je došlo do ideje o pravom sveučilišnom studiju i do projekta Edu4Games koji je pokrenut 2019. godine. Projektu su se, uz Akademiju dramske umjetnosti, pridružili i Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike, Akademija likovnih umjetnosti i Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta.

“Kako radimo za industriju videoigara, tako i radimo s industrijom videoigara”, ističe voditelj projekta. Osim profesora s drugih fakulteta, na studiju će tako predavati i profesionalci iz gamingstudija, osobe s višegodišnjim iskustvom u industriji. No u rad će biti uključene i druge tvrtke, poput inkubatora Pismo iz Novske.

FOTO: JELENA BLAGOVIć

“Drukčije to nema smisla, to je jedini način da se radi kvalitetno i da to bude u funkciji onoga što su potrebe tržišta i što je šira društvena potreba”, ističe Švaić. Već su surađivali s hrvatskim gamingstudijima na samom početku projekta, a sa studijem Gamechuck organizirali su i edukaciju za profesore s fakulteta. U studijima bi bila i organizirana praksa za studente.

“Od trećeg semestra, dakle druga godina bi imala komponentu stručne prakse kao obavezni dio programa”, navodi Švaić. Tu je i Pismo. koje je kao inkubator prvi idući korak nakon završetka studija.

Povezanost s Europom i Sjevernom Amerikom

Inkubator je prirodni slijed za sve one koji su zainteresirani dodatno se obrazovati ili iskoristiti prigodu koju inkubator nudi, da dobiju neka sredstva i da im se omogući pokretanje vlastite nove tvrtke”, kaže Švaić. Otkriva i da bi se u Novskoj mogao provoditi program cjeloživotnog obrazovanja, jer projektom žele uključiti i ostatak Hrvatske.

“Razgovaramo s još nekim središtima, poslovnim inkubatorima i sličnim institucijama koje bi bile zainteresirane udomiti, preuzeti dio programa, ne bi li se edukacija za videoigre mogla provoditi u drugim dijelovima Hrvatske”, govori voditelj projekta.

Osim s domaćim tvrtkama, Edu4Games uspostavio je suradnje i sa stranim fakultetima poput Cologne Game Laba iz Kölna i Cnam-Enjmin iz Angoulêmea u Francuskoj, koji su svojim načinom rada bliski novom studiju. Švaić se nada da će, čim studij i službeno započne, moći krenuti s programima razmjena.

Projekt Edu4Games želi proširiti svoj program i na druge dijelove Hrvatske pa bi se tako jedan dio mogao izvoditi u inkubatoru u Novskoj, otkriva Davor Švaić

“Imamo već Erasmus projekt sa školama iz područja game developmenta, školama u Abertyju i Kopenhagenu, imamo projekt kojem je tema nešto između područja filma i videoigara, što se danas naziva virtualnom produkcijom”, otkriva.

Zahvaljujući suradnjama, studenti će tako moći bolje upoznati industriju videoigara u raznim zemljama u Europi, ali i u Sjevernoj Americi. Profesor Mario Konecki s FOI-ja s ciljem ostvarivanja suradnje prije dvije godine je posjetio dva sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama, u New Yorku i Pennsylvaniji. Iduća destinacija bilo je Sveučilište Južne Kalifornije u Los Angelesu, no putovanje je spriječila pandemija koronavirusa.

“Vidimo perspektivu da razvijamo suradnju i da omogućavamo mladim ljudima da se povezuju, razmjenjuju svoja znanja i ideje s drugim mladima”, ističe Švaić koji se nada da će uskoro biti prigode i za posjet Los Angelesu.

Dobra konkurencija

Iako će ovaj studij biti prvi javni, nije jedini koji će se baviti videoigrama u Hrvatskoj. Naime, na jednom privatnom visokom učilištu u Zagrebu već djeluje diplomski studij razvoja računalnih igara. Švaić navodi da bi i s njima mogli surađivati u budućnosti, te da konkurenciji nema mjesta.

“Dobro je da imate nešto s čime se možete usporediti i da se to u nekoj usporedbi vrednuje. Ali Hrvatska je toliko mala da ako bilo tko misli da možemo nešto jedni bez drugih, onda se grdno vara”, komentira. S obzirom na to da je sektor videoigara deficitaran, a kvote za upis na studijima su male, Švaić smatra da jedni drugima ne mogu biti konkurencija te da imaju prigodu provoditi programe različitih koncepata i fokusirati se na različite skupine.

Sa školama u Abertyju i Kopenhagenu provodimo projekt Erasmus, čija je tema virtualna produkcija, opisuje Švaić

“Na studentima je da sami procijene kojim putem namjeravaju ići, nije važno kako se koji faks zove, je li privatan ili javan, ključno je da što kvalitetniji”, poručuje Švaić.

Prije službenog početka studija, projekt očekuje pilotiranje cjeloživotnog obrazovanja koje kreće u rujnu, a provodit će se na ADU i primati od 20 do 25 polaznika. Program cjeloživotnog obrazovanja tako bi s radom započeo iduće godine, dok bi diplomski studij prve studente primio 2023. godine. Prijave za pilotiranje kreću od ovog tjedna.