Foto: Global

Jedna od najstarijih hrvatskih internetskih usluga za provjeravanje gramatičkih pogrešaka, Ispravi.me, besplatno dnevno koristi tisućama korisnika, od studenata do profesora i novinara. Način korištenja domene se kroz godine mijenjao, kao i naziv, ali i sama kvaliteta usluge.

Korisno svima

Domena je prethodno poznata pod nazivom Hascheck, što je kratica za “Hrvatski akademski spelling checker”. Originalni oblik internetske usluge 1993. godine osmislio je dr. sc. Šandor Dembitz i pokrenuo ga na Fakultetu elektrotehnike i računalstva (FER) u Zagrebu, u proljeće 1994. godine. Više od 20 godina kasnije, 2020., Hašek je dobio novo ruho pod nazivom Ispravi.me, a sudionici tog projekta su mnogi studenti FER-a, dok je autor novog sučelja student diplomskog studija na FER-u, Ivan Srdić.

Radi se o vrlo naprednom programu koji sadržava bogat rječnik hrvatskih riječi te udio engleskih riječi. Ipak, ništa nije bez greške pa tako niti ova domena, iako je greška malo. Kada je u pitanju mišljenje korisnika, evo što kažu studenti i profesori Fakulteta Političkih Znanosti na pitanje korištenja i korisnosti domene Ispravi.me.

“Svojim studentima ih sugeriram na korištenje. Osobno sam se susrela s Hašekom još prije skoro deset godina kada sam radila u novinarstvu za jedan najpopularniji hrvatski online medij. No, ne smijemo se u potpunosti pouzdati u program”, smatra mag. nov. Iva Nenadić, profesorica akademskog pisanja na FPZG-u.

Većina studenata počeli su koristiti Ispravi.me na početku studija. Studentica prve godine novinarstva, Nikolina Matošević, kaže kako joj domena “uvelike pomaže pri ispravku radova”.

‘Najbolji od ponuđenih’

S druge strane, student prve godine politologije, Nikica Stijepić ne koristi domenu uopće, već se oslanja na druge programe poput Worda, koji automatski ukazuje na greške u tekstu.

Stariji studenti pak redovito koriste Ispravi.me “i privatno i poslovno”, govori Tea Dogan, studentica pete godine novinarstva, i također naglašava prednost domene u prepoznavanju grešaka kako hrvatskih tako i engleskih riječi.

Domena je korisna i kada smo u žurbi pa nam se potkrade nezamjetna greška, slaže se Luka Hranjec, student pete godine politologije. Sličnu potvrdu dobili smo i iz većih medijskih redakcija.

“To je uistinu koristan alat”, navode redaktori Večernjeg lista, koji još jednom potvrđuju da se na program ne možemo u potpunosti osloniti, iako je “najbolji od ponuđenih”. Zaključuju da je ljudski faktor ipak nezamjenjiv i presudan filter. Kada dođe do grešaka, one ovise o korisniku, nađe se sve od onih klasičnih pogrešaka kao što su kuča odnosno kuća, pa sve do onih složenijih.

Ispravi.me, iako nije bez mane, impresivan je, opće priznat i hvaljen hrvatski proizvod koji dominira u raširenosti korištenja u Hrvatskoj i međunarodno te se uistinu može voditi kao spas u zadnji čas.