Foto: Goran Berović

Studentski startup inkubator SPOCK i Centar karijera FER-a predstavili su svoje timove i njihove gotove projekte. SPOCK omogućuje studentima s vizijom i željom za radom da se uključe u proces inkubacije svojim projektom. Timovi studenata sami smišljaju ideje za aplikacije ili projekte i u suradnji s mentorima deset mjeseci rada ostvaruju te projekte. Drugu generaciju činila su četiri tima:. Svaki od ovih timova osjetio je uspone i padove u deset mjeseci rada.

Mijenjale se ideje

Morpheus zone originalno se zvao Hacksplosm. Taj tim studenata FER-a i PMF-a osmislio je sustav za organiziranje online natjecanja u programiranju. Sudionici pišu svoje strategije koje se natječu protiv drugih strategija, sve u stvarnom vremenu.

Prijave za treću generaciju otvorene su do 12. listopada 2018. na službenoj stranici SPOCK-a. Uvjet prijave je da timovi imaju barem jednog studenta FER-a na preddiplomskom ili diplomskom studiju, a ostali članovi su studenti Sveučilišta u Zagrebu ili su završili studij u posljednje dvije godine

I PicUp je tim koji se promijenio, no umjesto imena, promijenili su ideju. Njihov projekt je počeo kao online cloud storage u kojemu više ljudi mogu dodavati fotografije, ali su iz virtualnog prešli na fizičko. Cilj PicUpa sad je putem PicUp aplikacije omogućiti brzo i jednostavno tiskanje fotografije koje će vam se potom dostaviti na kućnu adresu.

Foto: Petra Gospodnetić

A kako s pomoću fotografije otkriti imate li potencijalni melanom, omogućuje Melanoma Check, aplikacija koja će vas uputiti liječniku ako se vaš madež detektira kao sumnjiv.

Šećer na kraju je Sumirra, tim čija aplikacija prati studentska primanja kako ne bi došlo do prelaska poreznog praga. Svi timovi su rasli i razvijali se. Neki su gubili članove, a neki dobivali nove, ali svima su projekti završili uspješno. A nakon još jedne uspješne generacije, SPOCK otvara prijave za treću generaciju. Prijave su otvorene do 12. listopada 2018. na službenoj stranici SPOCK-a. Uvjet prijave je da timovi imaju barem jednog studenta FER-a na preddiplomskom ili diplomskom studiju, a ostali članovi su studenti Sveučilišta u Zagrebu ili su završili studij u posljednje dvije godine.

Drugu generaciju činila su četiri tima: Morpheus zone, PicUp, Sumirra i Melanoma Check. Neki od njih su mijenjali naziv projekta, a neki cijeli koncept

Deset mjeseci odabrani će timovi raspolagati mnogim pogodnostima, ali i vremenom, da bez pritiska ispunjavaju studentske obveze. Besplatan prostor na FER-u omogućit će studentima da u stanci između predavanja rade na razvoju svojih ideja. Na raspolaganju im je i mnogo specijalizirane opreme koju studenti mogu koristiti, poput 3D printera, sustava za izradu tiskanih pločica ili klima-komore.

Foto: Petra Gospodnetić

Vrijedni kontakti

Osim toga, program nudi i brojne radionice o temama kao što su formiranje modela poslovnog planiranja (Business Model Canvas), osnove dizajna i oblikovanja, upravljanje timovima, priprema i vođenje crowdfounding kampanje, validacija ideje, komunikacija s korisnicima i osnove odnosa s javnošću.

Također, za vrijeme sudjelovanja u programu, SPOCK timovi će na raspolaganju imati mentore s FER-a i mentore iz različitih poduzeća. Oni će biti dostupni za individualne konzultacije i specijalističku pomoć u rješavanju izazova s kojima se tim može suočiti. Za kraj, svi članovi imat će na različitim događanjima prigodu podijeliti svoja znanja i učiti od drugih kolega poduzetnika, upoznati investitore, stručnjake i partnere. Tako, i nakon što SPOCK program završi, timovi će steći određene kontakte i poznanstva, kako bi jednog dana svoje projekte mogli realizirati i na svjetskom tržištu.