Foto: Viktor Katalenić

Međunarodno studentsko natjecanje u znanju i sportu STEM Games održat će se od 7. do 12. svibnja u Poreču i ugostiti više od 1500 studenata sa 17 fakulteta i sveučilišta STEM područja iz Hrvatske, BiH i Njemačke.

“Veliki bismo naglasak stavili na natjecanje u znanju, čiji je koncept oblikovan tako da su definirane temeljne kompetencije za svako od četiri STEM područja – Science, Technology, Engineering i Mathematics te prema njima oblikovani problemski zadaci koje studenti rješavaju suradnjom u interdisciplinarnim timovima”, istaknuo je član organizacijskog tima Mislav Krstulović.

Dodao je da posebnost leži u tome što su zadaci definirani vrlo generično, gdje se studentima ne uvjetuje postupak rješavanja, nego im je dana apsolutna sloboda pri pristupanju samom problemu i korištenju resursa za njihovo svladavanje. Pritom je jedini kriterij uspjeha blizina rješenju.

Natjecat će se više od 1500 studenata sa 17 fakulteta i sveučilišta STEM područja iz Hrvatske, BiH i Njemačke

Za razliku od studentskih natjecanja na kojima studenti pišu ispite iz gradiva studija, ovdje su zadaci vrlo kreativni i praktični. Studenti se za njih ne pripremaju nego u njihovu rješavanju primjenjuju inženjerski pristup i znanja stečena tijekom studiranja. Problemi kojima će se natjecatelji baviti vezani su uz generalnu temu natjecanja koja je ove godine “Life as We Know It” i postavlja pitanja o održivosti našeg života na zemlji.

“Uz spomenuto natjecanje u znanju i natjecanja u devet različitih sportova, organizirana će biti i utrka dronova kroz zadani poligon koja će biti otvorenog tipa, a uz to i eSports natjecanje u pet kategorija koje će biti dostupno i studentima čiji fakulteti nisu sudionici Gamesa”, rekao je Mislav. Za kraj je istaknuo da se osim natjecanja nudi vrlo bogat i zabavan program koji između ostalog uključuje koncerte, game nights i pongove.