Novost na tehnološkom tržištu mobiteli su s preklopnim ekranima, a predstavili su ih Samsung, Huawei, Oppo i LG. Njihove su cijene gotovo enormne pa se nameće logično pitanje – je li to revolucionarno otkriće ili samo marketinški potez?

“Riječ je o mobitelima čiji se ekrani, logično, mogu saviti po sredini, što nije nešto što se inače asocira s ekranima bilo koje vrste. Postoji nekoliko verzija, a Samsung i Huawei nedavno su predstavili svoje verzije”, započeo je Ivan Šimić, novinar portala Netokracija. Dodao je da se oba temelje na displeju koji je otprilike dvostruko veći nego današnji mobilni displeji, čime korisnici, u teoriji, imaju dvostruko veći ekran.

Spomenuti Samsungov Galaxy Folda stoji gotovo 2000 dolara i veći dio cijene nosi i premija. Prvi je ipak primjer preklopnih ekrana Huawei, čiji novi Mate X ima drukčiji pristup – obratno od Samsungova. Nakon Huaweija svoju je verziju naziva Find X predstavio azijski div Oppo, a u tu se ekipu uklopio i LG V50 na kojem se još jedan ekran jednostavno uključi u mobitel.

Rastvoreni, mobiteli podsjećaju na knjigu i sličnih su kvadratičnih oblika i omjera, i upravo je to jedan od problema. Naime, sve mobilne aplikacije su napravljene u omjeru 16:9

“Kada su rastvoreni, ti mobiteli podsjećaju na knjigu i sličnih su kvadratičnih oblika i omjera stranica, i upravo je to jedan od problema. Naime, sve mobilne aplikacije napravljene su u omjeru 16:9 i korištenjem drukčijeg omjera (u ovom slučaju 4:3) aplikacije se neće vidjeti kako treba”, istaknuo je Šimić.

Ideja o savitljivim ekranima u uređajima, dodao je, ipak nije ništa previše novo. O takvim se mobitelima govori već godinama, a čine se kao logična evolucija uzme li se u obzir to da svaki novi mobitel koji izađe ima sve veći ekran i sve manji obrub oko njega.

“Fleksibilni ekrani još nemaju zaštitu kao ostali mobiteli i ti će se ekrani sigurno vrlo lako grebati ili razbiti pri malo grubljem postupanju. Mislim da je to više dokaz koncepta i prva verzija tehnologije koja će biti ‘fora’ tek za nekoliko godina”, zaključio je Šimić.