Foto: Screenshot

Digitalni asistent Andrija, sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji kojega je Vlada Republike Hrvatske u suradnji s udrugom CroAI uspostavila kako bi rasteretila zdravstveni sustav tijekom pandemije, već je nekoliko dana dostupan putem platforme WhatsApp. Ovaj chatbot predstavlja alternativu za razgovor s dežurnim epidemiologom, a u stanju je paralelno raditi na desecima tisuća slučajeva. Odlučili smo ispitati njegove glavne značajke.

Igra na sigurno

Andrija je dostupan na broju +385 99 775 3049 ili na web stranici www.andrija.ai, a aktivira se slanjem poruke. Prvi korak dijagnoze je procjena zdravstvenog stanja, a prioritet mu je utvrditi potrebu za hitnom intervencijom. U slučaju pojave kritičnih simptoma kao što su bol u prsima i ozbiljne poteškoće s disanjem, Andrija predlaže pozivanje hitne pomoći ili obiteljskog liječnika, ovisno o težini simptoma.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ako situacija i ne zahtijeva hitnu reakciju, sustav detaljno ispituje mogućnost bliskog kontakta sa zaraženim osobama, raspituje se o korisnikovim inozemnim putovanjima u posljednjih 14 dana te naposljetku predlaže poželjno ponašanje. Zanimljivo je što Andrija pri pojavi blažih simptoma, čak i ako ne postoji izloženost velikom riziku, ne zanemaruje mogućnost zaraze koronavirusom i korisniku predlaže ponašanje kao da je u samoizolaciji, za što mu daje jasne upute po službenim preporukama.

Javi Andriji gdje je virus

Kako je navedeno u Općim uvjetima korištenja, sustav omogućuje epidemiolozima otkrivanje novih žarišta zaraze. To se ostvaruje dojavama korisnika stanju u kućanstvu, što je temelj za prevenciju širenja bolesti. Andrija najprije utvrđuje broj ukućana, a zatim po sličnom postupku ispituje simptome. Kako bi informacije bile točnije, sustav traži korisnikovu lokaciju.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Lokacija, detalji o zdravlju korisnika i broj mobitela se, kako stoji u Uvjetima, prikupljaju u svrhu istraživanja, ne mogu se povezati s konkretnim fizičkim osobama i s njima se postupa sukladno propisima o zaštiti podataka te europskim smjernicama o umjetnoj inteligenciji.

Ipak, Uvjeti kažu i da, s obzirom na to da je Andrija u beta verziji i cjelovita operacionalizacija sustava još nije provedena, neke rizike poput diskriminacije na temelju spola i netransparentnost u donošenju odluka nije moguće u potpunosti isključiti.

Nema prostora za mitove

U razgovoru je moguće odabrati i opciju detaljnijeg informiranja, na što nas Andrija upućuje na službenu vladinu web stranicu o koronavirusu. Nudi nam i odgovore na često postavljena pitanja, istinu i mitove o zarazi te Worldometersove svjetske statistike o bolesti koje se ažuriraju svakih sat vremena. Korisnik na zahtjev može dobiti sve važne brojeve, a Andrija, osim hitne pomoći, ističe i brojeve za pružanje psihološke pomoći.

Iako je u svojoj razvojnoj fazi, po svemu sudeći, korisnici se ne bi trebali brinuti za zloupotrebu informacija. Ovaj digitalni asistent predstavlja inovativnu metodu u borbi protiv pandemije, dosad neviđenu u Hrvatskoj, ali i napredniju u odnosu na mnoge druge zemlje. Njegova posebnost je personaliziran pristup, a nadajmo se da će dugoročno ostvariti svoju funkciju.