Foto: Pexels

Potaknut nasilnim upadom Trumpovih pristaša u američki Kongres, a potom i neprimjerenim objavama koje potiču nasilje, Twitter je donio odluku o trajnoj suspenziji sada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s istoimene društvene mreže. Odluka Twittera, ali i drugih društvenih mreža koje su Trumpu zabranile korištenje, izazvala je brojne reakcije i rezultirala podijeljenim mišljenjima.

Nužan postupak ili ugrožena sloboda govora?

Dok jedni opravdavaju Twitterov postupak kao način sprječavanja i ograničavanja govora mržnje, drugi zastupaju mišljenje da se u pitanje dovodi sloboda govora i izražavanja mišljenja o kojoj odlučuje internetska platforma, dok bi taj posao trebale obavljati demokratske institucije.

Ivan Šimić, novinar portala Netokracija, Twitterov postupak smatra pozitivnim, ali svakako ne idealnim uz argument da je suspenzija ipak mnogo pametnija opcija od dozvoljavanja Trumpu da i dalje piše što god poželi.

Količina dezinformacija od Trumpova odlaska smanjila se za 73 posto

“Kada je riječ o govoru mržnje koji Trump nije osuđivao i nije se protiv njega previše zalagao, svakako možemo reći da je njegovo udaljavanje svojevrsna kazna i nešto što je i sam mogao očekivati”, navodi Šimić.

“Sloboda govora u slučajevima agitacije i pozivanja na nasilje možda nekada i treba biti ograničena kako ne bi dovela do fatalnih posljedica”, dodaje Šimić.

Smanjena količina dezinformacija

Moć samih internetskih platformi da ograniče širenje lažnih informacija utvrdilo je istraživanje tvrtke Zignal Labs koje je pokazalo da se od trenutka Trumpova udaljavanja s društvenih mreža količina dezinformacija o izbornim prijevarama smanjila za čak 73 posto, prenosi The Washington Post.

Uz same dezinformacije, smanjena je i upotreba hashtagova povezanih s incidentom u Kapitolu. Hashtagovi poput #HoldTheLine ili #FightForTrump bili su vrlo rasprostranjeni na većini društvenih mreža, no sada su gotovo nestali. Naposljetku, istraživači su otkrili da snaga Trumpovih tweetova ponajviše proizlazi iz njihovih brojnih prosljeđivanja od strane Trumpovih pristalica, pa je tako vrlo brzo širenje dezinformacija išlo u korist Trumpa i njegovog utjecaja na oblikovanje mišljenja javnosti.

Onog trenutka kada su se gotovo svi okrenuli od Trumpa, od nekih republikanaca i savjetnika, i Twitter se sjetio da bi mogao nešto poduzeti, navodi Ivan Šimić

Unatoč zamjetnom smanjenju lažnih informacija na društvenim mrežama, mnogi političari poput njemačke kancelarke Angele Merkel smatraju da se radi o svojevrsnoj cenzuri. Angela Merkel tako je Twitterov postupak osudila te smatra da privatne kompanije ili društvene mreže nikako ne bi trebale odlučivati o slobodi mišljenja koja je temeljno ljudsko pravo, piše CNBC.

Kasna reakcija Twittera

Problematičnim se ističu i okolnosti i sam trenutak u kojem je Twitter odlučio djelovati. Trump je godinama koristio Twitter kao glavno sredstvo komunikacije te su se njegove objave često temeljile na lažnim i opasnim informacijama, uvredama pa tako i poticale govor mržnje i nasilje. Upravo se zato postavlja pitanje zašto se Twitter nije držao svojih odredbi i uvjeta korištenja sve to vrijeme, nego je čekao Trumpov gubitak vlasti?

Ivan Šimić smatra da za navedeno postoji vrlo logičan razlog, a to je Trumpova uloga u Twitterovom promicanju i populariziranju. Twitter je tako “držao leđa” Trumpu jer je on tu društvenu mrežu svakodnevno dovodio u brojne medije i tamo gradio veliku zajednicu.

“Onog trenutka kada su se gotovo svi okrenuli od Trumpa, počevši od nekih republikanaca i savjetnika, odnosno od trenutka napada na Kapitol, i Twitter se sjetio da bi mogao nešto poduzeti”, objašnjava Šimić.

Gleda li se na ovu situaciju kao na prekretnicu po pitanju regulacije i budućih intervencija samih društvenih mreža, Šimić smatra da barem idućih nekoliko godina SAD neće imati toliko problema s Trumpom i Twitterom, ali da se općenite regulative neće pretjerano mijenjati jer je u interesu i platformi i korisnika da sve ostane “skoro onako kao što i jest”.

“Mislim da će Twitter možda malo pojačati nadzor nad objavama koje su tako ekstremne, ali s druge strane i dalje mislim da se neće pretjerano truditi i trošiti previše energije u to da potpuno spriječe govor mržnje“, zaključuje Šimić.