FOTO: PROMO

Pobjednik ovogodišnjeg Zagreb Connecta, šeste po redu međunarodne startup konferencije, tim je NUOTWO, koji je osvojio 200.000 kuna. NUOTWO tim radi na ugradbenom panelu koji se montira s unutrašnje strane na zidove postojećih ili novih građevina i filtrira okolni zrak fiksirajući pritom CO2 odnosno CH4 mikrobiološkim putem. Kao nusprodukt fiksacije stvara se biomasa koja se može plasirati na tržište kao dodatak ljudskoj prehrani, stočna hrana, gorivo ili osnova za biodizel.

Uz pobjednika, proglašeno je i pet najboljih startupa koji su osvojili po 160.000 kuna, a među kojima su Laftonic, Hero Factory, A-SAP, Mundus Education System te RecorrQCQ. Šesti Zagreb Connect i četvrto finale Startup Factory predakceleracijskog programa održan je 27. studenoga.

‘Pokazali smo kako Grad Zagreb i Hrvatska mogu biti dobra polazna točka za svjetske uspjehe’, istaknuo je direktor ZICER-a Frane Šesnić

“Razvojni timovi i mladi startupi s potencijalom internacionalnog rasta, koji razvijaju inovativne proizvode, stalno su nam u fokusu pa tako i u četvrtom ciklusu Startup Factoryja. Zagreb Connectom, na primjerima onih koji su s uspjehom započeli i prije 25 godina i oni koji su uspjeli uz našu podršku tek nedavno, pokazali smo kako Zagreb i Hrvatska mogu biti dobra polazna točka za svjetske uspjehe”, istaknuo je direktor ZICER-a Frane Šesnić.

I ove godine zemlja partner bio je Izrael, čiji je veleposlanik Ilan Mor istaknuo da je Izrael postao vodeća zemlja na području inovacija i tehnologija. “Ako smo uspjeli mi – mala zemlja u neprijateljskom okruženju, onda uspjeti može svatko. Vremena se brzo mijenjaju, a inovacije su jedini način na koji konzistentno dodajete vrijednost proizvodu ili usluzi u kompetitivnoj globalnoj ekonomiji”, rekao je. Istaknuo je i da “budućnost pripada inovacijama – ili inovirate ili nestanete”.