Foto: Pixabay

Čitanje vijesti na Facebooku i Instagramu tijekom ispijanja jutarnje kave ili u pauzi na poslu postao je dio svakodnevice. Velik broj ljudi upravo se tako informira o događanjima u svijetu do najnovijih trendova kod tehnologije ili mode. Usprkos popularnosti ovog načina dolaska do vijesti, postoji mogućnost da će platforme kao što su Facebook i Instagram prestati prikazivati informativne sadržaje. Australija je u veljači donijela zakon kojim bi se ove tehnološke divove obvezalo na plaćanje za korištenje informacija koje objavljuju mediji.

​Na strani malih medija

Riječ je o zakonu koji​ potiče tehnološke tvrtke, koje žele objavljivati vijesti, da postignu dogovor s malim i velikim medijskim kompanijama o cijeni koju će plaćati za korištenje informacija. Ako se dvije strane ne mogu dogovoriti oko cijene, nezavisni arbitar će odrediti cijenu koju platforma mora platiti medijskoj kući.

Cilj zakona je poboljšati stajalište medijskih kompanija i malih lokalnih medija nasuprot tehnoloških velikana kao što su Facebook i Google. Iz tog su razloga i vlasti u Australiji najavile da će nakon godinu dana provesti istragu učinkovitosti zakona koju će predvoditi Ministarstvo financija, piše CNN.

Podsjetimo, kada su vlasti u Australiji najavile ovaj zakon, američke tehnološke tvrtke izrazile su svoje nezadovoljstvo, a Facebook je čak povukao sve vijesti sa svog tržišta u toj državi. Nakon takve reakcije Australija je ušla u pregovore s Facebookom koji su rezultirali promjenama u zakonu poput dozvoljavanja da platforma ima više slobode pri odabiru izdavača s kojima žele surađivati. Ove promjene, prenosi BBC, smirile su američkog tehnološkog giganta i omogućile povratak vijesti na australsko tržište.

Primjena u Hrvatskoj

Australski zakon mogao bi postati prvi od mnogih jer i druge države svijeta razmatraju uvođenje sličnih direktiva ili zakona. Kao članica Europske unije, i Hrvatska bi u budućnosti mogla nešto tako implementirati.

“Vjerujem da bi ti zakoni izgledali vrlo slično kao i oni u Australiji”, kaže Ivan Šimić s portala Netokracija. U Hrvatskoj postoji problem što se radi o malom tržištu pa se Facebooku ne isplati plaćati hrvatskim medijima, dodaje.

“Najizglednije je da će se donijeti direktiva na razini Europske unije“, komentira Šimić i pojašnjava da bi u tom slučaju Hrvatska tu direktivu samo primijenila.

“Mislim da puno veće koristi od ovakvog zakona imaju veliki mediji“, ističe. Velike tvrtke kao što su Facebook i Google neće htjeti pregovarati s lokalnim medijima pa će zbog toga priliku da se njihov sadržaj prikazuje dobiti velike medijske kuće, tumači Šimić.

“Za sada je pod dosta velikim upitnikom što se uopće može dogoditi”, kaže. Zaključuje da su moguće dvije situacije – ona u kojoj hrvatski korisnici neće ni primijetiti uvođenje ovakvog zakona i ona druga u kojoj će Facebook na hrvatskom tržištu ubuduće biti bez medija.