Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Sveučilište u Zagrebu u 2019. brojnim događanjima slavilo je svoju 350. godišnjicu postojanja, a u nedjelju je ta proslava dobila i svoju svečanu završnicu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

“Svoj istaknut položaj Sveučilište u Zagrebu zahvaljuje temeljenoj odrednici svih sveučilišta, sveučilišnoj autonomiji, kojom se potiče kreativnost i spontanost te omogućava nesputani samorazvoj i nastavnika i studenata”, kazao je rektor Damir Boras.

“Ova je obljetnica ponos ne samo Zagreba, već i cijele naše domovine”, napomenula je pak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru zahvale te se osvrnula na trenutno stanje u državi, navodeći da je Sveučilište najvažniji akter u razvoju društva.

Studenti kao budućnost države

“Na krilima uspjeha, moramo se osvrnuti i na trenutak u kojem se nalazimo kao društvo, suočeni s velikim demografskim problemima, sa znatno većim neispunjenim kvotama na našim sveučilištima nego prije, s odlaskom mladih stručnjaka pa i sve lošijim rezultatima državnih matura. Sve se to odražava na stanje i u akademskoj zajednici, koja stoga svojim znanjima mora još više sudjelovati u rješenjima društvenih problema”, istaknula je.

Svečanost su uljepšali baletni prvaci HNK-a, glumac Dragan Despot I akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Proslavu su obilježile i izvedbe hrvatskih prvaka umjetnosti – akademski zbor Ivan Goran Kovačić otvorio je i zatvorio proslavu himnama države i studenata, a baletni prvaci HNK-a i glumac Dragan Despot svojim su izvedbama doveli proslavu na višu razinu.

“Ovo je bila prava proslava 350. obljetnice Sveučilišta, stvarno je bilo lijepo, a veseli me i to što su došli iznimno visoki državni dužnosnici jer je važno prepoznati da su upravo studenti budućnost ove države”, komentirao je za Global novopečeni predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora, a ujedno i student Fakulteta političkih znanosti, Matej Smetiško.

Veća ulaganja u obrazovanje

“Mi, kao studentski zbor, inzistirat ćemo da Zagreb i dalje bude centar izvrsnosti. Kao što su i oni danas sami obećali, planiraju se uložiti velika sredstva u obrazovanje, a mi se nadamo da će to potaknuti i povećati razinu kvalitete na ovom Sveučilištu”, zaključio je Smetiško.

Pri samom kraju, održana je i svečana dodjela Povelje Republike Hrvatske Sveučilištu grada Zagreba, kao i svim sastavnicama Sveučilišta koje su proslavile 100 godina svojega rada – Katolički bogoslovni, Pravni, Filozofski, Farmaceutsko-biokemijski, Šumarski, Arhitektonski, Učiteljski te Veterinarski fakultet, kao i Akademija dramske umjetnosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.