“Stvaramo vrhunske ljude, kvalitetne, mlade i odgovorne osobe koje će voljeti domovinu i biti vrhunski stručnjaci”, ponosno je o rezultatima rada Sveučilišta u Zagrebu uskliknuo rektor, prof. dr. sc. Damir Boras, prilikom otvaranja svečane sjednice Senata.

Institucija koja odgaja

Naime, povodom Dana Sveučilišta u Zagrebu, u auli Sveučilišta održana je dodjela počasnih zvanja i titula professor emeritus, kao i dodjela nagrada “Fran Bošnjaković” i “Andrija Mohorovičić” te dodjela posebnih priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

“Drago mi je da je stigla i ta 350. obljetnica Sveučilišta u Zagrebu na koju smo svi ponosni i koja pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu bilo i ostalo najvažnija hrvatska institucija u području visokoga obrazovanja, znanosti i tehnologije, a posebno u kulturnoj i društvenoj sferi djelatnosti. Kao takvo, ono je čuvar hrvatskoga nacionalnoga identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti kao što su tolerancija, zajedništvo, ljubav prema domovini i poštivanje svakog drugoga. Mi smo institucija koja upravo odgaja mlade, naše vrhunske studente koji su poželjni u svim europskim zemljama, a i šire”, istaknuo je Boras.

Nakon kratkog uvodnog govora, rektor je održao izlaganje pod nazivom “Sveučilište u Zagrebu na početku 351. akademske godine”. U njemu se ponajviše osvrnuo na poziciju Sveučilišta u Zagrebu na svjetskim rang listama, ali i na bitne odrednice uspjeha.

‘Iako smo jedne godine pali na Šangajskoj listi, mi smo cijelo vrijeme po kvaliteti poučavanja među 300 najboljih sveučilišta’, navodi boras

“Sveučilištu u Zagrebu stalno se spočitava kako nije baš visoko pozicionirano na rang listama u svijetu. Iako smo jedne godine pali na Šangajskoj listi, mi smo cijelo vrijeme po kvaliteti poučavanja među 300 najboljih sveučilišta. Gledajući već objavljene radove, ondje ćemo se i zadržati. Naravno, ono što najviše utječe na poziciju na Šangajskoj listi jest objavljivanje znanstvenih radova u časopisima “Nature” i “Science”. Pohvaljujem sve one fakultete, prvenstveno Prirodoslovno – matematički, Medicinski i Elektrotehnički fakultet, ali i ostale koji su tamo objavljivali”, navodi Boras.

Rektor je u svojem izlaganju također istaknuo osobitosti Sveučilišta u Zagrebu koje ga uvelike izdvajaju u odnosu na ostala sveučilišta.

U središnjem dijelu događaja, Rektor Boras dodijelio je 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu

“Na Times-ovoj ljestvici pozicionirani smo vrlo visoko prema važnoj karakteristici, a to je zapošljivost alumna. Dakle, mi stvaramo vrhunske ljude, kvalitetne, mlade i odgovorne osobe koje će voljet domovinu i koje će biti vrhunski stručnjaci. Sveučilište u Zagrebu isto tako objavljuje 67 posto svih znanstveno relevantnih članaka u Hrvatskoj te stvara 80 posto od ukupnog broja doktora znanosti u Hrvatskoj”, zaključuje. U središnjem dijelu događaja, Rektor Boras dodijelio je 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu.

Priznanja za sportaše

Dodijeljene su i nagrade “Fran Bošnjaković” i “Andrija Mohorovičić” za 2019. godinu te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta. U ime svih profesora kojima je dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus, zahvalila je dr. sc. Smiljana Leinert Novosel, nedavno umirovljena profesorica Sveučilišta u Zagrebu, s Fakulteta političkih znanosti.

“Drago mi je što ste nam ukazali čast, premda bih ja zapravo cijelu priču malo drugačije postavila i rekla da smo mi imali čast raditi s vama, biti dio ovog sveučilišta, družiti se generacijama sa našim mladim studentima, mladim ljudima koje smo ne samo obrazovali, nego smo ih učili životu. Mi smo ih i odgajali. Mislim da smo u stanju to činiti i dalje, da imamo još uvijek dovoljno iskustva, snage i ambicije da to radimo i da ćete znati iskoristiti naš potencijal i dobru volju”, poručila je Leinert Novosel.

Osim dodjele brojnih nagrada, tijekom dana u sklopu proslave 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu održana su još neka akademska događanja poput dodjele priznanja studentima sportašima Sveučilišta u Zagrebu te dodjele spomen – medalje profesorima umirovljenim u akademskoj godini 2018./2019.