StoryEditor

ABECEDA NOVINARSTVA Peter Frey, bivši glavni urednik njemačke televizije posjetio FPZG

‘Populizam ne smije imati posljednju riječ. Trebamo braniti demokraciju medija‘, istaknuo je Frey

22/11/2022 u 07:05 h
<p>Peter Frey na predstavljanju knjige ”Abeceda novinarstva” na Fakultetu političkih znanosti</p>
Peter Frey na predstavljanju knjige ”Abeceda novinarstva” na Fakultetu političkih znanostiPETRA ORšULIć/GLOBAL

Peter Frey, televizijski novinar i bivši glavni urednik najutjecajnije njemačke televizije ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), na Fakultetu političkih znanosti održao je predavanje o današnjoj ulozi te izazovima novinarstva. U sklopu predavanja predstavljen je i profesionalni novinarski priručnik "Abeceda novinarstva" čiji sadržaj obuhvaća najvažnije aspekte novinarske profesije, od njezinih osnova do konkretnih istraživačkih procesa. Cijeli program organiziran je pod pokroviteljstvom njemačke političke zaklade Konrad Adenauer Stiftung (KAS) koja projekte medijske demokratizacije provodi u svim zemljama jugoistočne Europe pa tako i u Hrvatskoj.

Nezavisnost kao medijski kriterij

"Novinarstvo je zanatsko umijeće koje se treba naučiti. Vi neprestano morate biti svjesni koju odgovornost nosite, a odgovoran novinar u demokratskom društvu mora znati odijeliti vijest od glasina, informacije od dezinformacija", rekao je voditelj medijskog programa KAS-a Hendrik Sittik.

image

Predstavljanju knjige "Abeceda novinarstva" na Fakultetu političkih znanosti

PETRA ORšULIć/GLOBAL

Nakon osvrta na izazovno razdoblje s kojim se novinarstvo u okvirima pandemije te rata u Ukrajini suočava, Peter Frey prezentirao je djelatnost njemačkog ZDF-a u funkciji javnog servisa zemlje koja broji više od 83 milijuna stanovnika. Punih 12 godina aktivno je vodio te uređivao informativni program najgledanije današnje televizije bez političke pristranosti, ali i političkog pritiska. Iako ih je danas teško za izbjeći, Frey se čvrsto zalaže za nezavisnost novinarstva. U protivnom, povjerenje gledatelja, kao ključan cilj svakog novinara, je ne samo teško ostvarivo, nego i u potpunosti izgubljeno. Isto tako, novinarstvo ne bi trebalo poprimati populističku funkciju.

"Borba protiv populizma nije izgubljena. Populizam ne smije imati posljednju riječ. Trebamo braniti demokraciju medija", istaknuo je Frey.

Politička nepristranost

Frey se dotaknuo i pitanja plaćanja pristojbi koju prakticira većina javnih servisa pa tako i Hrvatska radiotelevizija (HRT). Smatra da je takav način financiranja medija legitiman jer televizijske kuće danas trebaju sve više novca da bi se prilagodile svim modernim trendovima koji se iz dana u dan mijenjaju. Međutim, slaže se da taj iznos pristojbe ne bi trebao rasti. U Hrvatskoj je ona 80 kuna, dok je u Njemačkoj 18,36 eura, odnosno oko 140 kuna.

image

Peter Frey

PETRA ORšULIć/GLOBAL

"Postojala je ideja da se ZDF i ARD spoje da bi se suzilo poslovanje. Ja se s time ne slažem jer smatram da bi to samo još više potaknulo želju za političkom kontrolom. Politika može određivati okvir, ali nema odgovornost za upravljanjem našim programom", zaključio je Frey.

Njemačka televizija u statistikama

Uz ZDF, najveći medijski konkurenti u Njemačkoj su televizijska kuća ARD te nacionalni javni radio Deutschlandradio.

ZDF broji tri programa - glavni program, ZDF info iliti dokumentarni televizijski kanal te ZDF neo, odnosno zabavni program sa serijama, filmovima te reality showovima. Osim najjače informativne redakcije i dnevnika "Heute Journal", koji dnevno broji do 20 milijuna gledatelja, ZDF pokriva i talk showove o kontroverznim temama, novinarske istraživačke magazine te također sportske rubrike.

Iako se zadnjih nekoliko godina povećala popularnost streaming servisa, ZDF je prema zadnjem istraživanju ostvario najveći tržišni udio od 13,4 posto te tako iza sebe ostavio i ARD, ali i privatne televizijske servise. Općenito, ukupni indeks povjerenja u televiziju u Njemačkoj iznosi 70 posto, dok je za društvene mreže vrlo nizak, tek 5 posto.

ZDF ima na stotine studija po cijelom svijetu. Za događanja u Zagrebu nadležan je ured sa sjedištem u Beču.

Vezani članci
19. travanj 2024 04:43