Foto: Antonija Grbavac / GLOBAL

Najpoznatiji hrvatski božićni sajam, Advent u Zagrebu, ove godine neće se održati u svom klasičnom obliku, potvrdio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić u emisiji “Zagrebi po Zagrebu” na Radio Sljemenu.

“Mjera se treba pridržavati, a radi sprječavanja zaraze koronavirusom, bit će kulturnih događanja u kulturnim institucijama, ugostitelji će raditi, a sedam ili osam štandova imat će samo obrtnici na kraju Duge ulice na Trgu bana Josipa Jelačića“, istaknuo je gradonačelnik u emisiji.

Grad će biti ukrašen kao i prethodnih godina, no ovaj put bez adventskih manifestacija.

Europa bez adventa

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i drugi europski gradovi također su odlučili otkazati svoje sajmove. Među njima je jedan od najpoznatijih božićnih sajmova na trgu Vörösmarty u Budimpešti, a neće se održati ni sajmovi u Parizu, Strasbourgu, Pragu i Berlinu, prenosi The Telegraph. Otkazana je i “Zimska zemlja čuda” koja je dio londonske božićne priče u Hyde Parku.

Iako su se sajmovi u Beču i Salzburgu trebali održati od 16. studenoga do 26. prosinca, javna događanja stavljena su na čekanje zbog stupanja novog lockdowna u Austriji, koji će trajati sve do kraja studenog, potvrdio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, piše Jutarnji list.

Svoje božićne sajmove održat će manji gradovi, koji ne broje puno slučajeva zaraze virusom COVID-19.