Foto: Pixabay

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) imali su iznimno tešku akciju spašavanja tijekom vikenda koja je trajala devet sati i u kojoj je sudjelovalo 27 spasioca. Kako su objavili na svojim Twitteru, spašavali su mladog planinara koji je sa svojim psom pao niz padinu nedaleko Vaganskog vrha na Velebitu. Pas North 13 je sati ležao i grijao svog gazdu dok su se spasioci probijali kroz snijeg, led, odrone i polomljena stabla koja su otežavala akciju.

Iz HGSS-a su poručili da je planinar teško ozlijedio nogu, a North je prošao bez ozljeda.

“Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti jučer popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život”, napisali su u objavi na Twitteru.

Još jedna akcija spašavanja koja svjedoči o nevjerojatnoj vezi čovjeka i psa dogodila se u američkoj saveznoj državi Colorado gdje su dvojica skijaša izvukla psa Apolla kojeg je u snijegu zarobila lavina, prenosi ABC News. Mladići su kopali po snijegu uz pomoć skijaških štapova u nadi da će u jednom trenutku “naletjeti” na psa. Unatoč tomu što su skijaši ovaj pothvat opisali kao traganje za iglom u plastu sijena, nakon 20 minuta uspjeli su pronaći Apolla i vratiti ga vlasniku.