Foto: PR

Na Hvarskoj pjaci postavljena je izložba “1000 Pepeljuga”. Riječ je o umjetničkoj instalaciji napravljenoj od kolekcije 1000 cipela koje je izbacilo more, a ideja je promoviranje reciklaže i vraćanje uporabne vrijednosti otpadu, stoji u službenom priopćenju.

Autor izložbe je nizozemski umjetnik Mark Boellaard koji od 2012. godine živi i radi u Hvaru. Boellaard je u protekle dvije godine, u zimskim mjesecima, po plažama otoka Hvara sakupljao odbačene cipele, ne bi li ovom izložbom, postavljenom u suradnji s udrugom Platforma, osvijestio što veći broj ljudi o problemima koje stvara otpad.

Foto: PR

“Svatko od nas trebao bi drastično smanjiti količinu smeća koju dnevno proizvodi jer se i najmanji doprinos na osobnoj razini računa. Naša je odgovornost educirati i čuvati prirodu za buduće generacije”, navodi se u priopćenju. Da bi autorova poruka došla do što većeg broja ljudi, instalaciju je zamislio kao putujuću izložbu. Ipak, zbog mjera opreza u suzbijanju pandemije koronavirusa, publika će je za sada moći doživjeti tek virtualno.

“Ova jedinstvena kolekcija uredno složenih cipela šalje jaku vizualnu, ekološku i emotivnu poruku, a svaka od njih sa sobom nosi i priču. Pepeljuge pozivaju na buđenje, potiču na razmišljanje i nadaju se promjenama”, poručila je udruga Platforma na Facebooku.

Izložba “1000 Pepeljuga” jutros je postavljena bez javne najave te uklonjena u kasno poslijepodne, nakon obavljene dokumentacije.

Foto: PR