StoryEditor

AL HILM Predstavljena lopta za polufinale i finale Svjetskog prvenstva u Katru

Dizajn lopte čini zlatna baza i bordo trokutasti uzorak inspiriran pustinjama koje okružuju Dohu, bojom trofeja te zastavom Katara

12/12/2022 u 20:20 h
14470
PEXELS

Službena lopta za polufinale i finale Svjetskog prvenstva u nogometu postaje ona naziva Al Hilm te zamjenjuje dosadašnju loptu Al Rihla, objavila je FIFA na svojoj službenoj stranici. Imena potječu iz arapskog jezika pa tako ime prve lopte u prijevodu znači putovanje, a Al Hilm označava san, odnosno, simbolizira osvajanje titule svjetskog prvaka.

"Al Hilm predstavlja moć sporta i nogometa da spoje svijet. Milijuni ljudi pratit će utakmice iz gotovo svih zemalja diljem svijeta, ujedinjeni svojom strašću za igrom. Svim timovima koji sudjeluju u završnim fazama turnira želimo svu sreću dok se natječu na najvećoj pozornici koju nogomet može ponuditi", rekao je Adidasov direktor za nogomet, Nick Craggs, prenosi FIFA.

Dizajn lopte čini zlatna baza i bordo trokutasti uzorak inspiriran pustinjama koje okružuju Dohu, bojom trofeja te zastavom Katara. Također, Adidas je loptu imajući na umu i ekološki aspekt pa je Al Hilm prva lopta za polufinale i finale FIFA Svjetskog prvenstva napravljena korištenjem samo boje i ljepila na bazi vode.

Osim atraktivnog izgleda, lopta je napravljena najnovijim tehnološkim metodama kao što su prepoznavanje poluautomatiziranog sustava zaleđa pri čemu pruža točan podatak kada je lopta odigrana u tijesnim situacijama u offsideu.

"Razvojem tehnologije povezane lopte, Adidas je omogućio da dodatne informacije budu dostupne službenicima koje nadziru utakmice. Podaci s lopte otvaraju nove uvide o jedinstvenim trenucima na terenu na ovom Svjetskom prvenstvu", objasnio je direktor nogometne tehnologije i inovacija u FIFA-i, Johannes Holzmüller.

Vezani članci
29. travanj 2024 17:28