Foto: Pixabay

Međunarodna krizna grupa (ICG), neovisna organizacija koja radi na sprječavanju sukoba i izgradnji mirnijeg svijeta, u svom izvješću upozorila je da se Sjedinjene Američke Države suočavaju s “nepoznatom opasnošću” u narednim danima.

“Kako se približavaju američki predsjednički izbori, povodi za nemire su sve prisutniji”, objasnili su iz ICG-a. U vrijeme izbora, razina neprijateljstva i mržnje među Amerikancima raste, no ova se država nikada nije susrela s potencijalnom situacijom u kojoj trenutni predsjednik odbija ishod ili dolazi do oružanog nasilja.

Trump kao krivac

Grupa je u svom izvješću navela da su neki od potencijalnih izvora nasilja uoči izbora dezinformacije i govor mržnje, kontroverze oko rasne neravnopravnosti širom Amerike, ekonomska nejednakost te policijska brutalnost. Krivnja se svodi i na predsjednika Donalda Trumpa. Naime, njegova “otrovna retorika i spremnost na sukob radi unapređenja njegovih osobnih interesa nemaju presedana u modernoj američkoj povijesti”, navode. Trump, iako tvrdi da odbacuje svaki oblik nasilja, odbija osuditi rubne i nasilne postupke krajnje desnice.

“Trump je već iznio neutemeljeni narativ da će se u glasanju poštom dogoditi masovne prijevare i nastojao je delegitimizirati brojanje glasova nakon izbora”, objasnila je Grupa. To je još jedan element koji bi mogao dovesti do nasilja u slučaju produljenja ili osporavanja rezultata izbora.

Policijske agencije diljem Amerike pripremaju se za moguće nasilje potaknuto izborima. Policijska služba u Los Angelesu provodi dodatne sate podučavanja osoblja o upravljanju gomilom, piše CNN.

“Nikada nisam vidio nešto slično. Činimo sve što možemo da bismo bili spremni zaštititi grad, a ne naštetiti sebi i ne postati priča”, rekao je visoki policijski službenik za CNN. U New Yorku, poneki dućani, poput popularnog Macy’s na Manhattanu, počeli su na prozore stavljati daske kao zaštitu. Povjerenik NYPD-a Dermot Shea za “Good Day New York” rekao je da policija nije uputila ljude da to rade, ali da isto tako neće zauzimati nikakav stav te da će prepustiti ljudima da rade što misle da je najbolje za njihov objekt.

Ulogu imaju društvene mreže i tisak

Međunarodna krizna grupa u svom izvješću navela je nekoliko načina na koje bi se mogli spriječiti mogući sukobi. Za početak smatraju da bi se državni dužnosnici i lokalne vlasti trebale služiti alatima, resursima i mehanizmima koji su im na raspolaganju te kojima mogu produžiti vrijeme u slučaju bilo kakvih smetnji. Navode da društvene mreže kao i tisak također imaju veliku ulogu u osiguravanju da dezinformacije ne potaknu nasilje.

“Tradicionalni i društveni mediji trebali bi poduzeti dodatne mjere predostrožnosti da ne proglase pobjednike prije vremena, što može stvoriti dojam da je rezultat ubrzan ili, obratno, poticati ogorčenje u slučaju da odluku treba poništiti”, naveli su u izvješću.

Upozoravaju i na to da strani čelnici ne bi trebali prijevremeno proglasiti pobjednika izbora dok glasovi ne budu konačni jer i tim činom sprječavaju nasilje.