Foto: Pexels

Na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama već osam dana prije samog održavanja izbora statistike pokazuju da je glasovalo 60 milijuna glasača, što je rekordan broj prijevremenog glasovanja, prenosi Reuters.

Voditelj projekta U.S. Elections Project i politolog sveučilišta iz Floride, Michael McDonald, kaže da očekuje rekordnu izlaznost u povijesti SAD-a od okvirno 150 milijuna glasača, što iznosi 65 posto populacije s pravom glasa. Međutim, teško je predviđati rezultate izbora jer, premda je za sada Joe Biden koji predstavlja demokrate dobio dvostruko više glasova od predstavnika republikanaca Donalda Trumpa, postoje spekulacije da će većina republikanaca glasati na dan izbora zbog Trumpove uzastopne sugestije da je sustav slanja glasova podložan prijevarama.

Prema studiji centra Brennan Center for Justice iz 2017., postotak ilegalnih listića bio je između 0.00004 i 0.0009 posto te se radilo pretežno o republikanskim glasačima, objavio je BBC News.

Očekuje se da će veliki utjecaj na odabir glasača ove godine imati i odgovor kandidata na pandemiju virusa COVID-19, a glasači su već sada glasali u većem broju nego tijekom cijelih predsjedničkih izbora u 2016. godini.