Što je zajedničko Wakanđanima, robotima i kućnim vilenjacima te sanjaju li uistinu androidi o električnim ovcama – neka su od pitanja o kojima će se voditi rasprava na trećoj međunarodnoj anglističkoj konferenciji “Anglophonia: Voices and Perspectives”, koja će se u organizaciji Kluba studenata anglistike X.a. održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 3. do 5. svibnja.

Program obuhvaća teme jezika, književnosti, prevođenja, podučavanja engleskoga kao stranog jezika i anglofonih kultura. Na skupu će izlagati 28 izlagača i izlagačica sa sveukupno šesnaest hrvatskih i europskih sveučilišta koja osim zemalja regije uključuju i Švicarsku, Austriju, Mađarsku, Poljsku, Češku, Bugarsku i Rumunjsku. Osim njih na skupu će sudjelovati i plenarni govornici: dr. sc. Ellen Elias-Bursać, Fulbrightova stipendistica na Sveučilištu u Zagrebu te doc. dr. sc. Brian Willems sa Sveučilišta u Splitu.

Izlaganja će se baviti i razmatranjima rasizma te rodne ideologije kroz različite diskurzivne okvire kao što su učionice američkih državnih škola ili filmovi redatelja Davida Finchera

Društvenu kritiku kroz prizmu fenomena popularne kulture različitih narativa fantastike objedinit će izlaganja o neizostavnom Harryju Potteru te nedavnoj filmskoj adaptaciji Marvelova Black Panthera.

Osim problematike etniciteta te marginalizacije pripadnika određenih kulturalnih skupina, u ovom slučaju zamaskiranih u magična bića i samosvjesni plod ljudske inventivnosti, izlaganja će se baviti i razmatranjima rasizma te rodne ideologije kroz različite diskurzivne okvire kao što su učionice američkih državnih škola ili filmovi redatelja Davida Finchera.

Uz geografsku notu s izlaganjem o jezikoslovnom krajoliku Osijeka, lingvistički aspekt ovogodišnje konferencije predstavlja i izlaganja o istraživanju dinamike anglicizama u online komunikaciji Rumunjske te stavovima Švicarske u vezi s dominiranjem engleskog jezika u oglasima i novinama.

Raznolikost programa upotpunit će i radionica stručne suradnice i autorice naklade Profil Borke Lekaj Lubine o podučavanju engleskoga kao stranog jezika učenicama i učenicima s posebnim potrebama – “Hands-on with Special Ed Learners of English”, a uz to će se održati i panel-diskusija na temu američke utopije na kojoj će uz prof. Willemsa sudjelovati i prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest te profesori s književnih katedri Odsjeka za anglistiku.

Za sve informacije o Anglophoniji posjetite službenu stranicu konferencije, na kojoj se nalazi i detaljniji pregled programa ili pogledajte Facebook događaj. Ulaz na sva izlaganja i panel je slobodan, a možete se i prijaviti kao registrirani slušači te dobiti potvrdu o sudjelovanju.