Foto: Kristina Uremović/Global

Apel uprave kina Europa “Nemojte zatvarati kino Europa dok ne počnete renovaciju. Mi samo želimo raditi svoj posao”, upućen vlastima Grada Zagreba, izazvao je potvrdnu reakciju ispunjene velike dvorane u Varšavskoj 3. Odgovor je to ljubitelja kulture i filma na prošlotjedne vijesti o zatvaranju ove kulturne ustanove zbog renovacije, kojoj prethodi istek ugovora o najmu dosadašnjem upravitelju, Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival.

Ugovor o najmu ističe 1. lipnja. Ako se u tom roku zatvori Kino Europa, a ne počnu radovi, slijedi prekid prikazivanja programa, predviđene manifestacije neće se moći održati, a svi ugovori sklopljeni s institucijama bit će raskinuti. Pored svega toga, 45 radnika ostat će bez posla.

“Što je najžalosnije, među njima su majke i očevi s djecom, a imamo i projekcionista kojem treba sedam mjeseci do mirovine” naglašava Boris T. Matić, osnivač i direktor ZFF-a. Međutim, najviše se u pitanje dovode razlozi zbog kojih trenutni najmoprimac nema ponuđenu mogućnost obnove ugovora.

Gradonačelnikove izjave o tome kako je Kino Europa njegovo dijete i da nitko ne može voditi više računa o tom kinu postaju upitne, s obzirom na to da postoje spisi po kojima je vidljivo zanemarivanje dopisa uprave koja već desetu godinu brine o tom istom kinu

“Ako ispunjavamo sve uvjete ugovora, ako imamo snažnu pravnu osnovu, ako smo dobili nagradu za najbolje europsko kino i uz to nam je Gradski ured za kulturu odobrio novac za cijelu godinu, iako nemate komunikaciju, očekujete da će doći do produljenja ugovora”, zaključuje Matić.

Kao glavni cilj traži se uspostava normalne, pristojne komunikacije s gradskim vlastima na čelu s Milanom Bandićem. Gradonačelnikove izjave o tome kako je Kino Europa njegovo dijete i da nitko ne može voditi više računa o tom kinu postaju upitne, s obzirom na to da postoje spisi po kojima je vidljivo zanemarivanje dopisa uprave koja već desetu godinu brine o tom istom kinu.

Foto: Kristina Uremović/Global

Iz grada su pak javili da nikad nisu primili nikakve dokaze o uloženim sredstvima, premda uprava izlaže dokaze o uplati 4,8 milijuna kuna, koliko su ukupno uložili u projekt tijekom mandata. Nakon što je Grad Zagreb u prošlosti odbijao razne inicijative UO Zagreb Film Festivala, među kojima su obnova dvorane vlastitim novcem Festivala, pozivanje na sredstva iz Europskih fondova i prijedlog o obnovi ugovora uz ulaganje novih dva milijuna kuna – nije ni čudno što se na renovaciju gleda kao na krinku za neke druge ciljeve.

Nakon što su najavili ponovni početak programa u srijedu, on je odgođen za sljedeći ponedjeljak. Uz iščekivanje rješenja ove situacije, iz uprave su poručili da nemaju ništa protiv raspisivanja javnog natječaja.

“Želimo da nas netko primi, razumije. Apsolutno nemamo ništa protiv raspisivanja javnog natječaja. Baš naprotiv, kad krenu radovi u kinu Europa, svi ovi ljudi će s osmjehom izaći vani jer će Grad Zagreb napraviti ono što mi želimo – da se ova ljepotica renovira”, naglašavaju.