Foto: Marija Edita Feldi/Global

Nakon što je završio Sajam stipendija, prostor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ugostio je i 16. po redu izložbu inovacija ARCA kao i jubilarni deseti sajam poljoprivredne tehnologije AGRO ARCA. Brojni domaći i strani inovatori predstavili su svoje najnovije
projekte i one na koje su najponosniji. Među izlagačima su se našle osnovne i srednje škole, fakulteti pa čak i udruge i pojedinci koji su donijeli svoje izume.

Tu su bili i srednjoškolci Prve tehničke škole Tesla, kao i učenici Osnovne škole Petra Preradovića, koji su predstavili svoje izume poput dizalica sastavljenih micro:bit tehnologijom, utičnice na daljinsko upravljanje i pametnog protuprovalnog sustava, uz pomoć svojih profesora i mentora.

Na štandovima je i raznovrstan izbor inovacija, od električnih havajskih instrumenata, do drvenih kartica za memory s motivima Lijepe Naše, a čak i aplikacija same NSK koju su predstavili na sajmu. Ervin Matić jedan je od izlagača koji se istaknuo. Naime, dron koji je on izumio pluta po površini vode te skuplja smeće, ali i naftu. Matić je inače prošle godine osvojio Grand Prix nagradu žirija za svoj izum stroja koji samostalno boja i čisti stupove.

Sveučilište u Zagrebu također je predstavilo svoje projekte, poput robotske ruke
protiv koje možete zaigrati partiju šaha ili bioničke ruke koja će biti budućnost moderne medicine. Sajam traje do subote, 20. listopada, otvoren je za sve zainteresirane a ulaz je besplatan.