Foto: Unsplash

Scenaristica, redateljica i glumica Michaela Coel s dramom I May Destroy You“, koja progovara o seksualnom zlostavljanju i posljedicama silovanja, osvojila je nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (Bafta) za najbolju mini seriju te ju je odlučila posvetiti Iti O’Brien, koordinatorici za intimnost serije, prenosi The Guardian.

“Osiguravam da u svakom trenutku postoji otvoren razgovor o intimnim scenama, slaganje i pristanak na dodir, simulirani seksualni sadržaj i golotinju te jasna koreografija koja pruža fizičku strukturu intimnog sadržaja”, objasnila je koordinatorica O’Brien u prošlogodišnjem intervjuu za BBC. Na nedjeljnoj Bafta svečanosti održanoj u Londonu, uz nagradu za najbolju mini seriju, Coel je osvojila nagradu za najbolju glumicu. Smatra da drama koja se bavi teškom temom poput seksualnog nasilja zahtjeva mnogo od samih glumaca, pa izostanak stručnjaka za intimnost smatra velikom pogreškom.

“Znam kako je snimati bez redatelja za intimnost. Neuredan, neugodan osjećaj za glumačku ekipu. Unutrašnja devastacija za glumca. Itino je vodstvo bilo presudno za moju seriju i vjerujem da je bitno za svaku produkcijsku kuću koja želi stvarati djela o temi zlostavljanja”, navela je. Coel izuzetno cijeni O’Brien jer je stvorila sigurno okruženje u kojem je bilo moguće izvesti sve scene onako kako je bilo isplanirano, bez puno neugodnosti, s prisutnim osjećajem sigurnosti.

“Hvala što postojite u filmskoj industriji, što ste prostor učinili sigurnim, što ste stvorili fizičke, emocionalne i profesionalne granice kako bismo mogli raditi na iskorištavanju, gubitku poštovanja, zlouporabi moći, a da pritom ne budemo iskorištavani ili zlostavljani”, rekla je Coel.

Mini serija zapravo je nadahnuta Coelinim osobnim iskustvom, prenosi Variety. Serija prati spisateljicu Arabellu koja je jedne noći drogirana i silovana, a utjelovila ju je sama Michaela Coel. Arabella polako uviđa što se dogodilo te noći i prolazi kroz kobnu stvarnost koja ju navodi na preispitivanje svega što ju okružuje.