StoryEditor

BESPLATNA KONTRACEPCIJA Kanadska provincija proračunom osigurala lakši pristup zdravstvenoj zaštiti

Žele poručiti kako novac nije prepreka u odlučivanju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

09/03/2023 u 05:00 h
8556
KRISTINA UREMOVIć

Britanska Kolumbija osigurala je besplatnu kontracepciju za svoje građane. Proračun ove kanadske provincije omogućio je potrebna financijska sredstva u sklopu lakšeg pristupa zdravstvenoj zaštiti, prenio je BC Gov News

U iduće tri godine za tu svrhu predviđeno je oko 1.3 milijarde kanadskih dolara. Tako će stanovnici provincije od prvog travnja besplatnu kontracepciju moći dobiti uz liječnički recept.

Planom su za sada obuhvaćene hormonalne terapije u obliku tableta i injekcija, potkožni kontracepcijski implantanti, spirale i pilule "za dan poslije". Pristup će biti omogućen i muškarcima te trans muškarcima, ali kondomi za sada nisu ušli u budžet.

Vazektomija je u pokrajini besplatna već godinama za sve koji imaju njihovo zdravstveno osiguranje, pisao je CBC News. Ovim planom čine korak dalje u osiguravanju da novac nije prepreka u odlučivanju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Važnost plana uvidio je doktor Teale Phelps Bondaroff koji se zalaže da se isto uvede u ostale kanadske provincije.

"Ova inicijativa preobrazit će reproduktivno zdravlje Britanske Kolumbije i nadam se da će se ideja proširiti na ostatak Kanade i šire", rekao je Bondaroff.

Besplatnu kontracepciju za sada su omogućile države poput Austrije, Novog Zelanda i Skandinavije. U Francuskoj besplatan pristup ovoj vrsti proizvoda imaju svi koji su navršili 25 godina.

Vezani članci
16. travanj 2024 19:26