Foto: Privatna arhiva

Kuća Europe u četvrtak je, 11. travnja, bila mjesto održavanja konferencije i tri panelne rasprave pod nazivom “Biraj svoju budućnost”. Na samom početku, održano je obraćanje medijima o samom tijeku kampanje “Ovaj put glasam” na kojem su govorile voditeljica Ureda Europskog parlamenta Violeta Staničić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić te Dražen Gečević i Mia Veličković iz Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza. Potpredsjednica DIP-a izjavila je da su za izbore za Europski parlament 2019. predane ukupno 33 liste, od koji su 31 stranačke, a dvije nezavisne.

“Prema anketi koju je proveo DIP među mladima, mladi se ne žele politički aktivirati, a za izbore su umjereno zainteresirani. Više od polovice sudionika izaći će na izbore 26. svibnja i više od polovice sudionika smatra da će njihov glas imati utjecaja na rezultate izbora”, rekla je Križanić. Violeta Staničić kazala je pak da se za samu kampanju registriralo više građana nego što su u uredu Europskog parlamenta očekivali.

Foto: Privatna arhiva

Održana je i panel rasprava na kojoj su Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Hrvatskoj i Marko Perić, član povjerenstva za pripremu i koordinaciju izbora za članove EP-a zajedno raspravljali o mogućnostima glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Aktivisti su predstavili jednu od kampanja pod nazivom ‘give a vote’. Radi se o kampanji kojoj je glavni cilj potaknuti mlade da se više informiraju o Europskoj Uniji pod sloganom ‘if you give a sh*t, give a vote’

Sljedeća panel rasprava bila je o borbi protiv dezinformacija i medijskoj pismenosti gdje je predstavnik Euractiv Hrvatska Željko Trkanjec govorio o fenomenu lažnih vijesti te odgovarao na pitanja sudionika o utjecaju medija u Hrvatskoj na politiku i izbore. Posljednji panel bio je rezerviran za same aktiviste koji rade u kampanji Europskog parlamenta. Aktivisti su predstavili jednu od kampanja pod nazivom “give a vote”. Radi se o kampanji kojoj je glavni cilj potaknuti mlade da se više informiraju o Europskoj Uniji pod sloganom “if you give a sh*t, give a vote”.