Foto: Pixabay

U istraživanju koje su proveli magazin Ja Trgovac i agencija Hendal na hrvatskim građanima starijima od 16 godina, više od 50 posto ispitanika želi uštedjeti za ovogodišnji Uskrs, a najviše njih kupovinu će obaviti u trgovačkim centrima.

Na namirnice će najveći broj građana, više od 23 posto, potrošiti između 400 i 499 kuna. Iznose od 200 do 299 kuna planira potrošiti nešto više od 15 posto ispitanika, kao i iznose od 300 do 399 kuna. Više od 500 kuna potrošit će oko deset posto građana. Ove godine 83,2 posto Hrvata želi napraviti tradicionalni uskršnji doručak ili ručak, dok je taj broj prošle godine iznosio 76,3 posto.

Do promjena je došlo i kod mjesta gdje se kupuju namirnice, a autori ankete uočavaju smanjenje važnosti trgovina velikih formata. Više od 50 posto Hrvata i dalje će kupovati u hipermarketima, no 16 posto građana koristit će domaće namirnice iz vlastite proizvodnje. Porastao je i broj onih koji će kupovati u manjim prodavaonicama i supermarketima, njih 12,6 posto, dok će na tržnici kupovati 11,1 posto ljudi.

Svako peto kućanstvo za ručak će poslužiti puricu s mlincima, pečenu svinjetinu i pogaču, a oko deset posto ljudi spremat će šunku u kruhu i sarmu. Najpopularniji proizvodi za Uskrs su kuhana jaja, kuhana šunka, mladi luk i hren. Za jelo će 50 posto građana poslužiti i rotkvice, zatim pincu ili sirnicu, orehnjaču i pečenu janjetinu.

Slična situacija dogodila se i u vrijeme Božića kada je 57 posto građana trošilo manje na darivanje nego inače, istražio je RTL. Na darove se u prosjeku trošilo 300 kuna, a više od 1000 kuna odvojilo je tek deset posto građana.