Foto: Pixabay

Nagradu za Europskog građanina 2020. godine dobila je hrvatska kampanja Saveza izviđača Hrvatske “Boranka”. Ta kampanja radi na pošumljavanju opožarenih mjesta, a sada i službeno obilježava promicanje europskih vrijednosti te zajedništva, piše na službenim stranicama Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

“Boranka je do sada uključila više od 7000 volontera koji su na opožarenim područjima Dalmacije posadili više od 85.000 novih stabala. Zbog toga je Boranka postala ujedno i najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi, ali i najnagrađivanija neprofitna kampanja ikad”, naglasio je Dan Špicer, glavni koordinator kampanje “Boranka” i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli boranka (@boranka.hr)

Takva nagrada, dodao je Špicer, motivacija je za daljnji rad i trud. Borankom je Savez pokazao da “ljubav prema prirodi i domovini može ujediniti čitavu Hrvatsku”, stoga njome žele uključiti još više ljudi u akciju i “vratiti zelenilo na crna požarišta“.

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je kampanju zbog požara diljem Dalmacije prethodnih godina koji su uništili velike šumske površine, piše Hina. Provodi se od 2018. godine, a u suradnji sa Savezom tvrtka Karbon izradila je više od 100.000 pastelnih bojica od spaljenih drveća. Tim bojicama svi građani mogu nacrtati drvo, poslati ga na službenu stranicu kampanje i dati mu ime. Postavljanjem crteža u virtualnu šumu raste broj pravih sadnica.