Foto: Pixabay

Najveća volonterska akcija pošumljavanja u Hrvatskoj, Boranka, spaja kreativnost i brigu za prirodu u jedan projekt. Građani su imali priliku nacrtati svoje stablo bojicama od izgorenih ostataka šuma, a volonteri bi zatim dali stablu ime, preko aplikacije ga smjestili u virtualnu šumu, a zatim i posadili pravu sadnicu na požarištu.

“Organizaciju su ponukali veliki požari oko Splita 2017. godine. Krenuli smo razmišljati kako napraviti nešto veće, a ne da to ostane samo jednodnevna aktivnost”, kaže Dan Špicer, glavni koordinator Boranke, kampanje Saveza izviđača Hrvatske pošumljavanja opožarenih dijelova Dalmacije u suradnji s Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Akcije se održavaju u jesen kada su uvjeti za sadnju mogući. Prošle godine, Boranka je organizirala osam vikend akcija pošumljavanja tijekom listopada i studenog u kojima je sudjelovalo 2500 volontera, a zasađeno je 25 tisuća sadnica na požarištima. Akcije pošumljavanja traju i ove jeseni, a procjenjuje se da će biti ukupno oko 4000 volontera.

Volonteri su najčešće iz okolica područja koje se pošumljava, gdje Boranka stupa u kontakt s lokalnim školama, fakultetima, planinarima, sportskim klubovima, braniteljima, volonterima Crvenog križa, lokalnim DVD-ima te brojnim drugim institucijama, a mogu se priključiti i svi zainteresirani građani.

U suradnji s Hrvatskim šumama, volonterima je osiguran alat potreban za sadnju. Za volontiranje se moguće prijaviti na info@boranka.hr. Također, građani mogu nacrtati i virtualno stablo na www.boranka.hr te uplatiti donacije za sadnice.