StoryEditor

BOSNA I HERCEGOVINA Studenti prosvjeduju zbog problema koje im je donijela online nastava

Mladi traže povratak na klasični oblik nastave, smanjenje školarina za 25 posto, transparentnost rada studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru te digitalizaciju referade
Autor:
Global.
16/11/2020 u 00:12 h
Studenti iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s prosvjedima za svoja prava, ovaj put u Mostaru. Drugi po redu prosvjed održao se 13. studenog, okupljajući studente s jasnim zahtjevima, a to su povratak na klasični oblik nastave, smanjenje školarina za 25 posto, transparentnost rada studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru te digitalizaciju referade, rekao je za Global Dario Hrkać, jedan od organizatora.

U listopadu izašli na ulice

S njegovom peticijom "Vratimo studente na fakultete" početkom kolovoza krenuo je i pokret mostarskih studenata. Zbog odluka o prebacivanju nastave u online oblik u novoj akademskoj godini oko 350 studenata je 14. listopada izišlo na ulice. Kako nisu dobili odgovor rektora niti su se dogodile bilo kakve promjene, organizirali su i drugi prosvjed, pojasnio je Dario. Novim prosvjedom htjeli su poručiti da se ne predaju te da neće odustati od borbe za svoja prava. Na prosvjedu proteklog petka, koji je zbog epidemioloških mjera, ali i zbog straha određenog broja studenata od mogućih problema na fakultetu bio znatno manji, tražili su sastanak s rektorom, a suorganizatorica Lea Galić istaknula je da je vrijeme za promjene i da nema mjesta za šutnju. Dodala je da "jedan čovjek može donijeti promjene jer su mladi budućnost i moraju se glasno i javno boriti za svoja prava". Na Univerzitetu u Sarajevu prosvjedi putem društvenih mreža krenuli su 26. listopada kroz otvoreno pismo javnosti. Kao četiri ključna problema istaknuli su neodržavanje praktične nastave na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za studente medicinske grupacije, neodržavanja nastave na predmetima Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu na kojima nastavnici i suradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu imaju angažman, financiranje školarina najboljih studenata i smanjenje troškova školarine za akademsku 2020./21. godinu. Prosvjede su pokrenule Studentska asocijacija Farmaceutskog fakulteta, Asocijacija studenata fakulteta Zdravstvenih studija te Udruženje studenata Medicinskog fakulteta. Kroz pet dana od početka inicijative nisu dobili nikakav odgovor mjerodavnih ustanova pa su održali prosvjedne šetnje 4.,5. i 6. studenog, rekao je Nemanja Jovičić, student iz Sarajeva. Dodao je da su od uprave dobili podršku, ali je sve ostalo samo na riječima. Zbog toga je pozvao sve nadležne institucije da prioritetno riješe ovaj problem jer je krajnje vrijeme da se nastava uspostavi.

Usporen rad fakultetskih službi

Jedan od kolega koji uz Nemanju sudjeluje u organizaciji, Amar Kolašinac, istaknuo je da je problem u prebacivanju odgovornosti institucija, ali da imaju potporu studentskog parlamenta, da se sve više studenata priključuje njihovoj borbi te da će tražiti zakonska rješenja za aktualne probleme. Adna Sokolović, studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu dodala je da je trenutna situacija dodatno usporila rad studentske službe te da osim svakodnevnih problema s potvrdama, studenti imaju problema i s upisom godine, pa su zahtijevali digitalizaciju referade, produljenje termina rada studentske službe te mogućnost online izdavanja potvrda. Akcijom većeg broja studenata koji su predali zahtjeve studentskoj službi uspjeli su u svom drugom zahtjevu. "Nećemo stati samo na tome, želimo studentima omogućiti kvalitetno školovanje, želimo da se naši problemi riješe, a za to moramo nastaviti djelovati", zaključila je Adna.
25. travanj 2024 23:33