StoryEditor

BUS KONFERENCIJA Juraj Šebalj: Bez medija nema sporta

Hrvatski rally vozač je 2006. prvi puta uložio u medije te sa sobom poveo cijelu medijsku ekipu koja ga je pratila na samom događaju, a sve kako bi se brendirao

07/05/2023 u 08:04 h
17514
SARA KREMZIR/GLOBAL

"Mediji imaju izuzetno veliku moć. Apsolutno su bili ključni za moju karijeru i napredak. Bez medija nema sporta", rekao je Juraj Šebalj, hrvatski rally vozač, TV voditelj, business manager Mitas i CEO Chiriboo.

Ključna godina za Šebalja i napredak u njegovoj karijeri bila je 2006. Te iste godine je na WRC natjecanju prvi puta uložio u medije te sa sobom poveo cijelu medijsku ekipu koja ga je pratila na samom događaju.

Šebalj je istaknuo da je rally ujedno i najatraktivniji i najskuplji sport te da jedan auto potreban za svrhe natjecanja seže do cijene od 300.000 eura.

Kao mladić nije očekivao ovakvu karijeru, ali ju je uvijek priželjkivao, a danas se njegovo ime može smatrati jednom vrstom brenda, iako on to ne smatra.

"Sa 16 godina ja bih volio raditi ovo što radim danas, ali kada bih bio realan i kada bih planirao kako bi to sve izgledalo u sportu i životu, ne bih potpisao ovo kako trenutačno jest", rekao je Šebalj.

Sport se danas smatra biznisom i važno je istaknuti da nisu najpoznatiji sportaši ujedno i najbolji, jer su mnogi od njih svjesni benefita osobnog brendiranja.

"Nekada sportaši namjerno rade gafove, nekada slučajno. Ako je namjerno, oni žele izazvati neku reakciju da se o tome čita ili piše kao što se može vidjeti i u nekim drugim poljima, a ne samo u sportu", rekao je Fran Peterlin, profesionalni odbojkaš.

Peterlin je istaknuo da sportaši grade osobni brend, odnosno njihova ekipa za njih, i da ne trebali dopuštati javnosti da koriste njihove pogreške i izvlače informacije iz konteksta. Danas su sportaši brend sami za sebe i zbog toga imaju moć da kreiraju mišljenje o sebi putem društvenih mreža.

image
SARA KREMZIR/GLOBAL

Uspjeh Kluba hokeja na ledu "Sisak" je put od smijeha do potpisa ugovora. Luka Jarčov i Dominic Rene Čanić članovi su kluba koji je prvak Hrvatske prošle sezone, a do tada se klub smatralo lakim plijenom za osvojiti dodatne bodove.

"Nekad u životu treba ići spontano i vidjeti što će se dogoditi", rekao je Šebalj.

Glavni trener i napadač KHL Siska Luka Jarčov istaknuo je kako mu je cilj kroz deset godina imati hokejašku ekipu koja bi se sastojala isključivo od Siščana koji vole igrati hokej i da tako želi pružiti građanima da budu dio zajednice.

Profesionalni boksač Alen Babić, javnosti poznatiji kao The Savage, bilježi skoro 70.000 pratitelja na Facebooku, od čega samo 12 posto Hrvata. Babić je istaknuo kako je od boksa jako teško živjeti u Hrvatskoj i da je on jedan od rijetkih kojemu to polazi za rukom. Isto tako smatra da je boks u Hrvatskoj zanemaren te kada dođe u London cijeli taj svijet boksa je drugačiji.

Velik broj panelista i govornika istaknuo je problem nebrendiranja kod sportaša, a ovu konferenciju kao mogućnost saznanja novih stvari koje bi jednom mladom sportašu mogle biti korisne u njegovoj sportskoj karijeri.

"Ova i slične konferencije su odlične jer se studenti mogu susresti već na fakultetu s nekim realnim stvarima iz realnog sektora gdje predavači koji imaju neke sportske firme mogu podijeliti svoje znanje i iskustvo", rekao je Peterlin.

Vezani članci
18. svibanj 2024 12:56