Foto: Promo

Novi koncert ciklusa Virtuoso pod nazivom “Hrvatski skladatelji” održat će se 22. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu. Zagrebačka publika imat će priliku čuti skladbe poznatih glazbenika poput Jakova Gotovca i Brune Bjelinskog, skladbe profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu maestra Ivana Josipa Skendera, Krešimira Seletkovića, Tomislava Uhlika, ali i skladbe samih studenata. Posebna vrijednost koncerta su čak tri praizvedbe.

Izvođači na koncertu su mladi hrvatski glazbenici, među kojima treba istaknuti Emiliju Rukavinu i Mateja Predojevića Petrića. Mlada mezzosopranistica oduševila je publiku i kritiku svojom izvedbom Mercedes u operi Carmen u pulskoj areni prošloga ljeta, a zbog velike potražnje, istu ulogu na istom mjestu izvest će i ovoga ljeta.

Na Virtuoso koncertu izvodit će uglazbljene stihove Antuna Branka Šimića. Tenor Matej Predojević Petrić trenutno pjeva u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a među kolegama ističe se kao jedini predstavnik Europe na Metropolitan International Music Festivalu, održanom 2017. godine. Otada Predojević Petrić niže uspjehe, a najnoviji je ponuda za ulogu Ere u Gotovčevoj operi Ero s onoga svijeta, čime bi postao najmlađi Ero ikad. Upravo Erovu ariju publika će moći čuti u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Virtuoso ciklus, osnovan 2001. godine, naziv je za ciklus koncerata studenata Muzičke akademije, kako bi studentima omogućio nastupe na različitim tematskim koncertima i dobiju priliku predstaviti se u velikim glazbenim dvoranama Zagreba. Ove sezone ciklus se održava u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.