Foto: Petra Orešković/Global

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da će studentima za dolazak na predavanja uživo na kojima prisustvuje više od 100 ljudi, biti potrebna potvrda o cijepljenju, potvrda o preboljenju koronavirusa ili PCR test. Predavanja će se istovremeno odvijati i online za one koji im ne mogu pristupiti uživo. Na seminare se neće primjenjivati to pravilo pa će studenti na njih dolaziti uživo.

Trčanje s online predavanja na seminar uživo?

Studentica treće godine Pravnog fakulteta, Tina, istaknula je da je novi model diskriminatoran prema studentima koji se ne žele ili ne smiju cijepiti.

“Činjenica da bi studenti trebali ‘letjeti’ s online predavanja na seminar uživo negdje u centru grada, samo je još jedan od pokazatelja da je sustav neodrživ. Ako budu i dalje inzistirali na ovakvom tipu nastave, studenti će morati početi birati što će ‘žrtvovati’ da bi barem nešto odslušali kvalitetno i u cijelosti”, naglasila je Tina. Dodala je da će Uprava vrlo brzo morati promijeniti neke od uvjeta.

Live stream nije dobro rješenje za one koji prate predavanje od doma. Svima je jasno da profesor koji predaje uživo ne može posvetiti pažnju i studentima u dvorani i onima na streamu“, rekla je Tina.

Prodekan Pravnog fakulteta, Marko Jurić, ustvrdio je da je takav oblik provođenja nastave održiv.

“Studenti će znati koji uvjeti se primjenjuju na pojedinu grupu tako da na mrežnim stranicama Fakulteta provjere raspored nastave za tu grupu, u okviru kojeg su navedene i primjenjive protuepidemijske mjere”, objasnio je Jurić. Naglasio je da će se ispiti provoditi na način da se po potrebi koristi više dvorana.

Zbor se slaže s dekanom

“Primjerice, da se jedna grupa od 150 studenata za vrijeme predavanja podijeli u tri skupine, koje pišu ispit u različitim dvoranama”, rekao je Jurić. S njim se slaže i predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Boris Rajić

“Model je svakako održiv jer je u svakom turnusu predviđen razmak od jednog sata između predavanja, što je velikoj većini studenata dovoljno da stignu na sve”, pojasnio je Rajić. 
 
Dodao je da je stav sadašnje i buduće Uprave te sadašnjeg i budućeg saziva Studentskog zbora da nastava mora ići uživo u mjeri u kojoj je to moguće te da je to u biti i ostvareno jer su sva predavanja uživo. Ipak, moraju se držati ograničenja za grupe od više od 100 osoba zbog preporuka HZJZ-a. Rajić je naveo da su studentski predstavnici bili informirani te je njihovo mišljenje uvaženo pri donošenju tog plana.